Известни разлики ще има между бюлетината, с която ще се

...
Известни разлики ще има между бюлетината, с която ще се
Коментари Харесай

ЦИК обясни какви са разликите при бюлетините за вота 2 в 1

Известни разлики ще има сред бюлетината, с която ще се гласоподава за Европейски парламент, и тази, с която ще избираме Народно заседание. Днес Централната изборна комисия (ЦИК) сподели образците.

В бюлетината за националния парламент на последно място ще бъде маркирана коалиция, която взе участие единствено във вота за Народно заседание. Иначе казано, тя няма да участва в бюлетината за евроизборите.

Също по този начин, в националната бюлетина ще има празно място под номер 5. Причината за това е, че в европейската бюлетина под този номер е регистриран самостоятелен претендент за евродепутат, който не може да участва в бюлетината за Народно заседание.

Като се изключат тези разлики, останалите участници ще бъдат подредени по един и същи метод в двете бюлетини.

Бюлетината, която ще се употребява от гласоподавателите в чужбина, ще се разграничава от тази в страната по това, че няма да има опция да се гласоподава преференциално.

Особено значимо е да се помни, че гласоподавателят в страната би трябвало наложително да означи партия или коалиция, преди да гласоподава за желан от него претендент. Ако гласоподава единствено преференциално, това ще направи бюлетината невалидна. Това се отнася единствено за класическите хартиени бюлетини, несъмнено – машината за гласоподаване не разрешава да се отпечата бюлетина, в случай че не е попълнена както би трябвало.

На машината гласоподавателят би трябвало да уточни на първо време дали желае да гласоподава и в двата типа избори или единствено в единия. Няма смяна в останалата част от процедурата. От ЦИК предизвестиха, че при отпечатването на бюлетините гласоподавателят би трябвало да изчака звуковия сигнал от машината преди да ги вземе.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР