Публикувана е първата изчерпателна картина на местата, където се е

...
Публикувана е първата изчерпателна картина на местата, където се е
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс изчисли загубите на Украйна по време на войната с Русия

Публикувана е първата изчерпателна картина на местата, където се е водила войната в Украйна, както и на цялостната картина на разрушенията на територията на страната.

С помощта на обстоен разбор на дългогодишни сателитни данни, „ Ню Йорк Таймс “ създаде запис на всеки град, всяка улица, и всяка постройка, която е била взривена.

Мащабът е сложен за разбиране. В Украйна са разрушени повече здания, в сравнение с в случай че всеки блок в Манхатън бъде подравнен със земята повече от четири пъти. Части от Украйна, отдалечени на стотици километри една от друга, наподобяват на Дрезден или Лондон след Втората международна война, или на Газа след половингодишна бомбардировка.

За да изготви тези оценки, „ Ню Йорк Таймс “ работи с двама водещи учени в региона на отдалеченото наблюдаване - Кори Шер от Граунд Юнивърсити Център в Ню Йорк и Джеймън Ван Ден Хук от Държавния университет в Орегон, с цел да проучва данни от радарни спътници, които могат да откриват дребни промени в застроената среда.

Анализът демонстрира, че повече от 900 учебни заведения, лечебни заведения, църкви и други институции са били развалени или разрушени, макар че тези обекти са категорично предпазени от Женевските конвенции.

Тези оценки са консервативни. Те не включват Крим или елементи от Западна Украйна, за които няма точни данни. Истинският обсег на разрушенията евентуално е още по-голям - и той продължава да пораства. В средата на май руснаците бомбардираха някои градове в Североизточна Украйна толкоз гневно, че един гражданин сподели, че са заличени цели улици.

Украинските сили също нанесоха огромни вреди, като бомбардираха съветските позиции на фронта и нападнаха следени от Русия територии като Крим и град Донецк. Въпреки че не постоянно е допустимо да се дефинира коя страна е виновна, разрушенията, регистрирани в следените от Русия региони, бледнеят спрямо тези, които се следят от украинска страна.

Малко са местата, които са толкоз опустошени, колкото Маринка, дребен град в Източна Украйна.

Общообразователно учебно заведение № 1, в което толкоз доста млади украинци са се научили да пишат първите си букви, е разрушено.

Православната катедрала, в която са се венчавали двойки, е срината. Осеяните с кестени улици, по които са се разхождали генерации, млекопреработвателното дружество и фабриката за зърнени храни, където са работили хората, Музеят на краезнанието, постройката на администрацията на Маринка, магазините и кафенетата - всички забележителности за поколенията - са превърнати в безлики руини.

Щетите се пресмятат на милиарди, само че същинската цена е доста по-висока. Маринка е била общественост. Маринка беше жива история. Маринка е била извор за фамилиите в продължение на съвсем 200 години. Заличаването ѝ е предиздвикало хората да се усещат изгубени.

" Ако затворя очи, виждам всичко от остарелия си живот ", съобщи 34-годишната Ирина Хрушковкса, която е родена и израснала в Маринка. " Виждам входната врата. Мога да мина през нея. Мога да вляза в красивата ни кухня и да погледна в шкафовете.Но в случай че си отворя очите, всичко е заличено ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР