Очаквам, че най-късно до октомври 2023 г. междусистемната газова връзка

...
Очаквам, че най-късно до октомври 2023 г. междусистемната газова връзка
Коментари Харесай

Готвим революция на пазара на газ, какво ще се случи догодина

Очаквам, че най-късно до октомври 2023 година междусистемната газова връзка България–Сърбия ще бъде приключена и ще спомага за разширение на опциите за достъп на страната ни до европейския газов пазар.

Това съобщи енергийният министър Александър Николов, който участва на откриването на градежа на сръбското трасе на газовата връзка България - Сърбия дружно с премиеркта на западната ни съседка Анна Бърнабич. Най-късно октомври идната година ще бъде приключен българският сектор, който е към 65 километра, заяви Николов.

Той подчертава и върху изгодите за потребителите от смяната на газовата карта – с построяването на интерконекторните връзки като тази със Сърбия районът ще разполага с различни източници на природен газ, което улеснява договарянията с евентуалните ни сътрудници. Намаляването на цените и сигурността на доставките са измежду най-важните позитивни резултати от междусистемната съгласуваност в района в дълготраен проект, уточни министърът.

Той посочи също и ролята на природния газ за съкращаване на въглеродните излъчвания в Югоизточна Европа, имайки поради провокациите, свързани с високия дял на въглищата в енергийния микс на страните от района.

Газопроводът се възнамерява да бъде с обща дължина към 170 км от гр. Нови Искър, Република България, до гр. Ниш, Република Сърбия, от които към 62 км на българска територия.

Планираният потенциал на газопровода е 5.5 млн. м3/ден (1,8 милиарда м3 годишно) с опция и за реверсивен поток. Предвижда се този потенциал да бъде повишен до 2,4 милиарда м3/г. в границите на осъществяването на трета фаза на плана от общ интерес за Европейски Съюз "Рехабилитация, рационализация и уголемение на българската преносна система ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР