Очаква се през тази година авиокомпаниите да загубят 47,7 милиарда

...
Очаква се през тази година авиокомпаниите да загубят 47,7 милиарда
Коментари Харесай

IATA: Aвиокомпаниите са изправени пред загуби за 47,7 млрд. долара през 2021 г.



Очаква се през тази година самолетните компании да изгубят 47,7 милиарда $, защото секторът продължава да се мъчи да се възвърне от коронавирусната пандемия, съобщи в сряда Международната асоциация за въздушен превоз (IATA), като това е по-лоша прогноза от миналата, оповестява Франс прес.

През декември IATA предвижда чисти загуби за бранша след облагането с налози в размер на 38 милиарда $.

В същото време обаче през днешния ден IATA леко увеличи прогнозата си за световния въздушен пътнически трафик, заявявайки, че през 2021 година той ще доближи 43 % по отношение на равнищата преди пандемията.

" Финансовите резултати ще бъдат по-лоши и по-изменчиви тази година, в сравнение с чакахме в нашата прогноза от декември, заради компликации при управлението на разновидностите на ковид и по-бавна имунизация в някои райони “, се показва в отчет на интернационалната асоциация.

През предходната година самолетните компании изгубиха над 126 милиарда $, защото рецесията с Covid-19 накара страните да слагат в локдаун редица градове, да затворят граници и да забранят интернационалните полети.

Според IATA Северноамериканските самолетни компании ще се оправят по-добре, в сравнение с се смяташе до момента, като в границите на тази година ще понесат загуби за 5 милиарда $ вместо за 11 милиарда $ с помощта на възобновяване на вътрешния пазар там.

Перспективите пред авиосектора в Европа обаче се утежниха заради по-бавната имунизационна акция на остарелия континент и по-малкото облекчение на интернационалните ограничавания за пътешестване.

Според новата прогноза на IATA, европейските самолетни компании към този момент са изправени пред загуби от 22 милиарда $ през актуалната година спрямо декемврийската прогноза за 12 милиарда $.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР