Очаква се първият полски завод за да започне производство до

...
Очаква се първият полски завод за да започне производство до
Коментари Харесай

Полша ще строи завод за електромобили на мястото на минен град

Очаква се първият полски цех с цел да стартира произвеждане до 2024 година в район, който в този момент разчита главно на добива на въглища, заяви производителят на коли „ ElectroMobility Poland “ (EMP), съобщи БГНЕС.

Изоставайки от по-малките си съседи в Европейски Съюз Чехия и Словакия при производството на електрически транспортни средства, показа свои лични прототипи на SUV и хечбек по-рано тази година под мотото на марката Izera. На среща с локалните чиновници там президентът на EMP Пьотр Заремба сподели, че централата ще бъде издигната в Явожно, минен град в южния въглищен басейн на Силезия.

Тъй като производството ще стартира след три години, за от 200 000 транспортни средства годишно, в завода се чака да работят към 3 000 души, а спомагателни 12 000 работни места ще бъдат основани за снабдители и подизпълнители. Стойността на инвестицията в новия цех не е публично оповестена, само че прогнозите я дефинират на към 2 милиарда злоти (450 милиона евро), а стартирането на марката Izera може да коства до 5 милиарда злоти.

Министърът на климата и околната среда Михал Куртика, основна фигура в проекта на Полша за преход от въглища, съобщи пред локалните медии, че инвестицията е " значим детайл в основаването на непрекъснати работни места " в района, защото се отдалечава от въглищата.

Понастоящем Полша разчита на въглища за към 80% от електрическата енергия си, а в бранша работят към 80 000 души, само че страната възнамерява да отстрани въглищните си мини до 2049 година Този ход слага Полша наоколо до постигането на климатичната цел на Европейския съюз за чисти нулеви излъчвания на въглерод до 2050 година, нещо, което Варшава преди този момент отхвърляше, потвърждавайки, че й е належащо повече време за прехода.

Полското популистко държавно управление " Право и правдивост " (PiS) даде обещание да сътвори нови работни места в районите с въглища, откакто мините бъдат отстранени. Миньорите и техните фамилии към момента са мощен електорат в страната с 38 милиона души население.

Стартирала през 2016 година, EMP е основана от четири полски държавни енергийни компании - PGE, Energa, Enea и Tauron Polska, като част от стъпките за преход от изкопаеми горива, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР