Очаква се Индия да представи разплащателно споразумение, което ще позволи

...
Очаква се Индия да представи разплащателно споразумение, което ще позволи
Коментари Харесай

Индия подготвя механизъм за продължаване на търговия с Русия

Очаква се Индия да показа разплащателно съглашение, което ще разреши търговията с Русия да продължи, icf/yr президентът на индийска асоциация на експортьорите пред Си Ен Би Си.

Според президентът на Федерацията на индийските експортни организации (FIEO) А. Сактивел, по този начин нареченият търговски механизъм рупия-рубла може да бъде задействан още идната седмица.

Министерството на финансите на Индия и Резервната банка на Индия до момента не са коментирали механизма, който ще разреши на индийските експортьори да продължат бизнеса си с Русия, откакто западните наказания ограничиха достъпа на страната до интернационалните механизми за заплащане. Споразумението също по този начин ще разреши на Индия да купува съветски енергийни артикули и други артикули.

По думите на Сактивел индийското държавно управление работи по предложение, което да даде опция на четири до пет индийски банки да вземат участие в търговията с Русия. Той съобщи, че интернационалните наказания против Русия дават на индийските експортьори опция за разширение на съветския пазар. „ Износът за Русия не е доста огромен и е стеснен до селското стопанство и фармацията. Сега, когато целият Запад постанова забрани на Русия, ще има доста благоприятни условия за индийски компании да влязат в страната “, сподели той.

Провокация против Запада?

Продължаването на търговията с Русия обаче рискува да разгневи западните страни, в това число Съединените щати, които постановиха наказания на Москва за нашествието в Украйна. Съединени американски щати са най-големият експортен пазар на Индия. Според формалните данни на Индия, търговията сред двете страни през календарната 2021 година е била в размер на 112,6 милиарда $ - 71 милиарда $ експорт и 41 милиарда $ импорт.

В същото време Индия изнася за Русия артикули на стойност 3,3 милиарда $ през 2021 година, основно фармацевтични артикули, чай и кафе. Вносът пък се прави оценка на 6,9 милиарда $, в това число отбранителни артикули, минерални запаси, торове, метали и скъпоценни камъни.

Индия и Русия имат исторически близки връзки, датиращи от Студената война. Индия разчита в огромна степен на съветските оръжия, като към 85% от нейното военно съоръжение се доставя Москва или от страни, които в миналото са били част от Съветския съюз.

Попитан за евентуалните последствия от продължаващата търговия с Русия, Сактивел изрази оптимизъм, като съобщи, че Индия е заела „ неутрална позиция “ във връзка с войната в Украйна. „ Правителството ще вземе поради всички фактори. Правителството е доста деликатно “, сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР