Очаква се глобалните газови пазари да останат напрегнати и през

...
Очаква се глобалните газови пазари да останат напрегнати и през
Коментари Харесай

Глобалните газови пазари остават под напрежение и през 2023 г.

Очаква се световните газови пазари да останат напрегнати и през идната година, защото съветските доставки на газ по тръбопроводите прогресивно понижават. В същото време търсенето на синьо гориво в Европа става все по-малко в отговор на ограниченията за икономисване на сила и високите цени, заяви Международната организация по енергетика (МАЕ), представена от Reuters.

Пазарите на природен газ в международен мащаб се стягат от 2021 година и се чака световното ползване на синьо гориво да намалее с 0.8% тази година вследствие на рекордното стесняване от 10% в Европа и постоянното търсене в Азиатско-тихоокеанския район ”, написа МАЕ в тримесечния си разбор на бранша.

В Европа потреблението на газ е намаляло с 10% през първите осем месеца на тази година в съпоставяне със същия интервал на 2021 година, водено от 15-процентния спад в промишления бранш, защото предприятията ограничиха производството заради скока на цените.

Припомняме, че доставките на газ по съветските тръбопроводи за Европа доста понижиха тази година и в този момент са незначителни след прекъсването на газопровода „ Северен поток 1 “ при започване на септември. За напрежението в енергийния бранш способстваха и течовете, открити в тръбопроводната система предходната седмица.

Ако Москва извърши опасността да наложи наказания на украинската енергийна компания “Нафтогаз ”, един от последните функциониращи съветски направления за доставка на газ за Европа може да бъде затворен, което ще изостри енергийната рецесия тъкмо когато стартира решаващият зимен отоплителен сезон.

Тази година Европа направи редица опити да компенсира дефицита на съветски тръбопроводен газ, частично посредством повишен импорт на полутечен природен газ (LNG). МАЕ предвижда, че вносът на LNG в Европа ще се усили с над 60 милиарда кубични метра тази година, или два пъти повече от размера на световните доставки за експорт на полутечен природен газ. Това изтегля доставки за обичайни консуматори в Азиатско-тихоокеанския район, където търсенето понижава със 7 на 100. Причините за това са от една страна високите цени, а от друга – ограниченията в Китай против ковид.

Вносът на полутечен природен газ от Китай обаче може да нарасне през идната година според поредност от нови контракти, подписани от началото на 2021 година, до момента в който по-студена от междинната зима също ще докара до в допълнение търсене от Североизточна Азия, което в допълнение ще ускори напрежението на пазара.

Ако съветските газови доставки за Европа изцяло спрат от 1 ноември, газовите складове в ЕС ще бъдат запълнени до 20% към февруари, в случай че има задоволително полутечен газ на пазара. При неналичието на задоволителни количества LNG, европейските газохранилища ще останат цялостни до 5% от потенциала си към февруари, което носи риск от сериозна рецесия при захлаждане в последните седмици на зимата.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР