Очаква се европейската икономика да се възстанови по-бързо от очакваното,

...
Очаква се европейската икономика да се възстанови по-бързо от очакваното,
Коментари Харесай

Европейската икономика ще се възстанови по-бързо от очакваното

Очаква се европейската стопанска система да се възвърне по-бързо от предстоящото, защото през първото тримесечие на годината интензивността надвиши упованията, а през второто тримесечие усъвършенстваната здравна обстановка докара до по-бързо облекчение на рестриктивните мерки за преодоляване на пандемията. Това оповестиха от пресслужбата на Европейска комисия.

По-бърз стопански напредък заради отварянето на стопанските системи и по-благоприятните настройки

Според лятната междинна икономическа прогноза за 2021 година се чака стопанската система на Европейски Съюз да нарасне с 4,8 % през тази година и с 4,5 % през 2022 година В съпоставяне с предходната прогноза от пролетта темпът на напредък за 2021 година е доста по-висок в Европейски Съюз (+0,6 процентни пункта) и в еврозоната (+0,5 процентни пункта), до момента в който за 2022 година той е леко по-висок за Европейски Съюз и за еврозоната (+0,1 процентни пункта). Очаква се действителният Брутният вътрешен продукт да се върне на нивото си отпреди рецесията през последното тримесечие на 2021 година както в Европейски Съюз, по този начин и в еврозоната. За еврозоната това е едно тримесечие по-рано от предстоящото в пролетната прогноза.

Очаква се растежът да се ускори заради няколко фактора. Първо, икономическата активност през първото тримесечие на годината надвиши упованията. Второ, ефикасната тактика за ограничение на разпространяването на вируса и напредъкът във връзка с имунизациите доведоха до понижаване на броя на новите инфекции и хоспитализации, което от своя страна разреши на страните — членки на Европейски Съюз, да отворят още веднъж стопанските системи си през идващото тримесечие. Това отваряне бе изключително удобно за предприятията от бранша на услугите. Положителните резултати от изследване измежду потребителите и предприятията, както и подвижността при следенето на данни демонстрират, че към този момент е в ход мощно повишаване на частното ползване. Освен това има доказателства за възобновление на туристическата активност в границите на Европейски Съюз, за която в допълнение ще спомогне влизането в действие от 1 юли на новия дигитален документ на Европейски Съюз за Коронавирус. Взети дружно, тези фактори се чака да компенсират неподходящото влияние на краткотрайния дефицит на първични материали и възходящите разноски, които засягат елементи от индустриалния бранш.

Частното ползване и вложенията се чака да бъдат главните мотори на растежа, подкрепени от заетостта, която се чака да се развива паралелно с икономическата активност. Силният напредък на главните търговски сътрудници на Европейски Съюз следва да благоприятства износа на артикули от Европейски Съюз, до момента в който износът на услуги ще бъде обиден от оставащите ограничавания пред интернационалния туризъм. Очаква се Механизмът за възобновяване и резистентност (МВУ) да способства доста за растежа. Общото благосъстояние, генерирано от Механизма за възобновяване и резистентност през прогнозния интервал, се чака да бъде почти 1,2 % от действителния Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз за 2019 година Очакваният размер на неговия тласък за напредък остава почти неизменен по отношение на предходната прогноза, защото информацията от проектите за възобновяване и резистентност, публично показана през последните месеци, значително удостоверява оценката, направена напролет.

Инфлацията е малко по-висока, само че се забавя през 2022 година

Прогнозата за инфлацията през тази и идната година също беше преразгледана във възходяща посока. Очаква се тази година покачващите се цени на силата и суровините, усложненията в производството заради ограничавания в потенциала и дефицит на някои съставни елементи и първични материали, както и мощното търсене в Европейски Съюз и отвън него, да окажат напън за повишение на потребителските цени. През 2022 година този напън следва последователно да намалее с отпадането на индустриалните ограничавания и доближаването сред търсенето и предлагането. Съответно в този момент се чака инфлацията в Европейски Съюз да бъде приблизително 2,2 % през тази година (+0,3 процентни пункта спрямо прогнозата от пролетта) и 1,6 % през 2022 година (+0,1 процентни пункта). За еврозоната се планува инфлацията да бъде приблизително 1,9 % през 2021 година (+0,2 процентни пункта) и 1,4 % през 2022 година (+0,1 процентни пункта).

Съществени опасности

Несигурността и рисковете, свързани с вероятностите за напредък, са високи, само че като цяло остават уравновесени. Рисковете, свързани с появяването и разпространяването на разновидности на вируса на COVID-19, акцентират смисъла на по-нататъшното ускорение на акциите за имунизация. Икономическите опасности са свързани по-специално с реакцията на семействата и компаниите на измененията в ограничаващите ограничения. Инфлацията може да се окаже по-висока от плануваната, в случай че рестриктивните мерки в предлагането са по-трайни и ценовият напън се трансферира в по-голяма степен върху потребителските цени.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на стопанската система в полза на хората, съобщи: " Наблюдава се мощно възобновяване на европейската стопанска система, като всички съответни индикатори са налице. Отварянето на нашите стопански системи стана допустимо по-бързо от предстоящото с помощта на ефикасната тактика за ограничение на разпространяването на вируса и напредъка във връзка с имунизирането. Търговията остана постоянна, а семействата и предприятията потвърдиха, че са по-приспособими от предстоящото към живота в изискванията на COVID-19. След доста месеци на ограничавания както доверието на потребителите, по този начин и туризмът демонстрират възходяща наклонност, макар че опасността от нов вид би трябвало да се ръководи деликатно, с цел да се подсигурява сигурността на пътуванията. Тази обнадеждаваща прогноза се дължи и на верните политически решения, взети в подобаващия миг, като в нея се регистрира забележителният подтик, който Механизмът за възобновяване и резистентност ще даде на нашите стопански системи през идващите месеци. Ще би трябвало да следим деликатно възходящата инфлация, която се дължи не на последно място на по-голямото вътрешно и външно търсене. И както постоянно би трябвало да имаме поради разликите сред страните. В някои страни членки икономическите резултати ще се върнат на нивата отпреди рецесията още през третото тримесечие на 2021 година, което е същински триумф. При други страни обаче това ще стане по-късно. Политиките за поддръжка би трябвало да продължат толкоз, колкото е належащо, а страните следва последователно да преминат към по-диференцирани фискални подходи. Междувременно не би трябвало да се забавя темпът на имунизиране на жителите, с цел да можем да се защитим от разновидностите на вируса ".

Паоло Джентилони, комисар по въпросите на стопанската система, съобщи: " През тази година се чака стопанската система на Европейски Съюз да означи най-бърз напредък от десетилетия насам, подхранван от мощното търсене както в Съюза, по този начин и в международен мащаб, и от по-бързото от предстоящото отваряне на бранша на услугите от пролетта. Благодарение на обстоятелството, че рестриктивните мерки през първите месеци на годината засегнаха икономическата интензивност в по-малка степен от предстоящото, в този момент актуализираме нашата прогноза за растежа за 2021 година с 0,6 процентни пункта. Това е най-високата промяна във възходяща посока, която сме правили от над 10 години и е в сходство с рекордно високото доверие на предприятията през последните месеци. С въвеждането на Механизма за възобновяване и резистентност Европа има неповторимата опция да отвори нова страница за по-силен, по-справедлив и по-устойчив напредък. От значително значение е поддръжката на политиката да бъде непокътната толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да може възобновяване да продължи. Много е значимо да увеличим напъните си за имунизиране, като се основаваме на впечатляващия прогрес, реализиран през последните месеци. Разпространението на разновидността „ Делта “ подсети изрично, че към момента не сме излезли от пандемията ".

Настоящата прогноза се основава на набор от механически допускания по отношение на обменните курсове, лихвените проценти и цените на стоките, настоящи към 26 юни. Що се отнася до всички други входящи данни, в това число допусканията по отношение на държавните политики, в прогнозата е взета под внимание информацията, налична до 28 юни в това число. Прогнозата се основава на допускането за липса на смяна в политиките, в случай че бъдат оповестени правдоподобно нови съответни и подробни ограничения. Всяка година Европейската комисия разгласява две подробни прогнози (пролетна и есенна) и две междинни прогнози (зимна и лятна). Междинните прогнози обгръщат годишния и тримесечния Брутният вътрешен продукт и инфлацията за настоящата и идната година за всички страни членки, както и съвкупни данни за Европейски Съюз и еврозоната. Следващата икономическа прогноза на Европейската комисия ще бъде есенната икономическа прогноза от 2021 година, която се чака да бъде оповестена през ноември 2021 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР