Обяздването на коне никога не е било лесна професия. За

...
Обяздването на коне никога не е било лесна професия. За
Коментари Харесай

Да обяздиш дивия кон под открито небе

Обяздването на коне в никакъв случай не е било лесна специалност. За разлика от доста други занаяти, при които с развиването на света нещата стават по-малко комплицирани, при тази е тъкмо противоположното. А и майстори все по-рядко се намират. Особено за обяздването на една от най-свободолюбивите и мощни породи – мустангите. Е, в тази публикация няма да си приказваме тъкмо за коне или най-малко освен за един, а за цели 422. Скрити под капака на новия Ford Mustang Convertible или на човешки казано: кабрио.

След като в продължение на половин век Mustang трупаше почитатели по целия свят, само че публично можеха да го имат единствено хората в Северна Америка, от Ford взеха доста ДОБРОТО решение да създадат шестото потомство на автомобила световен модел. И да, фантазията на милиони се сбъдна. От 2015 година този паметен автомобил към този момент се продава и в Европа. Че и в България. А доказателството какъв брой доста той е липсвал на феновете на спортни коли на Стария континент е в това, че за нула време Mustang се трансформира в най-продаван състезателен автомобил. Включително и на пазарите във Франция, Швеция, Полша, Чехия, Унгария, Румъния, Финландия, Гърция и България.

 1983946 Дизайнът на новия " европейски " Mustang несъмнено е нещо неповторимо за Стария континент. Отвън колата няма по какъв начин да бъде сбъркана, даже и да я види дете, което за първи път се натъква на представител на американската легенда. Дизайнерите са поработили по този начин, че даже и 53 години след появяването на модела, главните му черти да бъдат непокътнати. Но в това време автомобилът да бъде съответен на актуалните трендове. Така да вземем за пример напомпаната през днешния ден предна част има съвсем идентични линии с онази от 1964 година В това потомство на модела фаровете са запазили кръглата си форма (което съвсем постоянно е било при Mustang, като се изключи това потомство от 1993 година, когато американците взеха решение радикално да трансформират визията и несъмнено сбъркаха). Те обаче са сложени в ромбоидни гнезда, в които има също и по три успоредни леко наклонени LED дневни светлини, които придават спомагателна експанзия в " погледа " на Mustang. За злобната зурла оказва помощ и голямата радиаторна решетка, която като че ли е подготвена да погълне пътя. Препускащият мустанг е средата й няма какво да го разясняваме.

Но би трябвало да отбележим, че го има на едно много нетрадиционно място. Куп модерни коли към този момент имат вградени лампи са осветление на земята в страничните огледала. И Mustang ги има. Обаче тук следва изненадата. Когато водачът или пасажерът отворят вратата, с цел да слязат вечерно време, осветяването прожектира емблемата с мустанга. Е по какъв начин да не се изкефиш.

Задницата на колата следва ретроспективно-модерните хрумвания на предната част. Там, както и преди повече от 50 години, намираме задните светлини в 3 успоредни бранша от всяка страна, още веднъж светодиодни. А по средата сред тях – още веднъж препускащоият див кон (при базовата версия на модела) или огромната емблема GT (при по-мощната).

 1983970 Силуетът на колата в профил е извънредно състезателен и като че ли летящ, даже и в паркирано положение. Не може да не се набият на очи 19-инчовите черни джанти, естествено също с емблемата на Mustang. Под тях пък личат специфичните спирачки Brembo с червени апарати. Които обаче се слагат единствено на по-мощната версия на модела. При нея няма по какъв начин погледът да пропусне и големите числа 5.0 на предните калници.

Едно от най-големите прерогативи на колата, с изключение на, че е Mustang, че и кабрио, де, е цената. В това отношение на процедура автомобилът няма конкуренция. Сред няколкото му директни съперника той се продава против минимум пари. А също така съотношението цена-качество постоянно е в негова изгода, без значение за коя трансформация и кое равнище на съоръжение става дума. Цените на Mustang стартират от 79 200 лева с Данък добавена стойност, когато става въпрос за версията с покрив и с 2.3-литровият EcoBoost мотор, прочут от Ford Focus RS. При кабриото базовата цена е 88 000 лева При по-мощната версия GT (и по-култовата) с 5-литров атмосферен мотор (каквато тествахме) цените при купето потеглят от 87 900 лева, а при кабриолета – от 96 700 лева Наистина при конкуренцията такива цени няма. А и да не приказваме, че при появяването на сходни кабриолети от много по-редови марки, за които статутът на Mustang към този момент, а по всяка възможност и вечно ще си остане единствено идеал, сме виждали сходни цени. Да не приказваме, че която и да било версия и трансформация на колата идва с едно много съществено съоръжение и екстри, за които при други коли ще би трябвало да се бръкнете по-дълбоко.

Mustang не може да остане неосезаем, където и да било. А когато си приказваме и за кабриото, тогава към този момент нещата излизат отвън надзор. По време на теста не съумях да видя човек по улицата, водач или пасажер, който да не се загледа. Е, по този начин е с паметните спортни коли. В тази връзка, в случай че не обичате да ви зяпат, това не е вашият автомобил. Но при всички останали случаи – е.

За неизменимото превръщане след колата оказва помощ и невероятният саунд, който създава. Особено с 5-литровия V8, с какъвто беше тестовият автомобил. Освен, че лепи водача и пасажерите за седалката и кара автомобилът да лети (ускорението от 0 до 100 км/ч. се реализира за 4.8 секунди), именитият съвсем колкото колата американски атмосферен елемент издава необикновено надъхващ недодялан тон, след който няма по какъв начин човек да не огледа към източника му. Дори и когато работи на място, на мен персонално този саунд ми вдигаше леко адреналина. Е, естествено, когато настъпя газта, нещата ставаха несравними. Хубаво е да се означи обаче, че въпросният саунд се чува по-добре, когато си отвън колата. Установих го, когато няколко дни след теста около мен на светофар започва един Mustang с 5-литров мотор и несъмнено се чуваше по-силно по отношение на когато бях зад кормилото. А и си е друго този зад теб да види голямата емблема GT, по която се познава откъм гърба 5-литровият Mustang.

 1983972 Както към този момент загатнах, моторът е атмосферен, а мощността му е 422 к.с. Максималният му въртящ миг е 524 Нм и се реализира при 4250 оборота в минута. В съответния случай този Mustang Convertible беше с автоматизирана скоростна кутия с 6 степени. Дори и клиентът да избра ръчната трансмисия, която е със същия брой предавки, разлика в индикаторите няма, тъй че съмнения при избора няма да са налице. Максималната скорост и при двата разновидността е 250 км/ч. Единствено при автоматика нездравословните излъчвания са малко по-малко – 281 грама СО2 на километър при 299 при ръчните скорости.

Съвсем до скоро автоматизираните трансмисии постоянно се свързваха с повече разход на гориво. При Mustang нещата стоят тъкмо назад. Поне по азбучник. Според заводските данни този автомобил има междинен разход от 13.5 литра на 100 км с ръчни предавки и 12 на 100 при автоматизираните. Аз подобен разход не съумях да реализира. При мен в края на теста компютърът показваше 16.1. Трябва да се има поради обаче, че въобще не съм жалил колата. Почти всяко потегляне беше с педала до долу, най-малко половината изминато разстояние беше по автомагистрала, а и искрено последното нещо, което ми е минало през главата, е да спестявам гориво и да карам икономично. Все отново съм зад кормилото на Mustang, въпреки всичко карам именит състезателен автомобил, въпреки всичко имам под капака 5-литров атмосферен мотор... А и си мисля, че надали има човек на земята, който ще си купи кола с подобен огромен мотор и ще си прави сметка за 3 литра бензин. Да не приказваме, че действително за такива кубици разходът не е огромен – има задоволително мотори с на половина по-малка кубатура, които " ядат " такова количество гориво.

По принцип има и малко по-икономичен варинат. Ако въпреки всичко имате в главата си концепция да карате Mustang, който харчи по-малко, колата се предлага и във вид с 2.3-литров турбиниран EcoBoost мотор. Той разполага с мощ от 314 к.с. и въртящ миг от 432 Нм. Ускорението е с 1 секунда по-бавно от това при версията с 5-литровия мотор, а разходът по азбучник с 6-степенната ръчна скоростна кутия е 8 на 100, а с автоматизираната – 9.5. Максималната скорост тук също е по-ниска – 235 км/ч.

Едва ли има авто почитател по света, който да не си е мечтал да седне зад кормилото на Mustang. Е, мога да ви кажа, че възприятието е тъкмо толкоз необикновено, колкото си го представяте. А щом е и кабрио, нещата отиват още повече към върха на сладоледа.

 1983975 Освен да ръководи такава кола, водачът ще се усеща чудесно и с помощта на интериора и оборудването в купето. То е доста богато, както прилича на един подобен автомобил. Особено привлекателното при кабриолета са климатизираните седалки. Освен, че са с неповторим дизайн и доста комфортни, те са и вентилирани, с помощта на което водачът и пасажерът могат да се възмолзват от удобството на климатика освен от въздуховодите, само че и от това, върху което седят. Много положително решение, в случай, че това е кабриолет, надлежно ще се кара най-вече лятото, когато е горещина и най-вече с отворен покрив. Да, несъмнено климатичната система на Mustang Convertible съумява да пребори високите градуси на термометъра. Единствено неспасяемо е ситуацията с напичащите главата слънчеви лъчи. Но в последна сметка от тях избавление още никой не е измислил (като изключим затварянето на покрива де). А и надали някой притежател на кабриолет където и да било по света си е купил подобен, с цел да не го пече Слънцето.

Интериорният дизайн на новия Mustang е запазил главните линии на класическите модели от последните десетилетия. В същото време обаче в купето те са съчетани с последните технологии. Комбинацията наподобява много привлекателно. За безусловно всичко в купето са употребявани черни и хромирани пластмаси, както и черна кожа. Изключение при тестовата кола вършат седалките, които бяха от бяла кожа – наподобяват доста готино, само че евентуално поддръжката на такава тапицерия в кола без покрив ще изисква малко повечко грижи. Но пък ще си заслужава.

Воланът на Mustang е стилизиран като класическия за модела 3-лъчев. Естествено няма нищо общо с оня " дървения " от 1964 година Този е с кожена тапицерия и естествено за наши дни е мултифункционален. Благодарение на вградените бутони водачът може да ръководи съвсем всички системи в колата, като се изключи климатика. За него ще би трябвало да се присегне до централната подпора. Където е ситуиран и бутонът за запалване на мотора, 8-инчов пъстър сензорен екран, както и няколко бутона, заимствани още веднъж от класическите модели, като да вземем за пример за спешните светлини, за изключването на ESP-то и други

Като всяко кабрио, Mustang е 4-местен автомобил. Така че откъм гърба не планирайте да возите трима. Двамата обаче ще бъдат удовлетворени. Дизайнерите на Ford са проектирали две самостоятелни анатомични седалки, в които пасажерите безусловно потъват и се усещат все едно за тях са правени. Евентуален дискомфорт може да сътвори мястото за коленете. То не е доста огромно, надлежно човек с по-дълги крайници не би се чувствал доста добре след няколкочасово пътешестване. За по-кратки обаче надали ще има проблем. А и при подобен сюжет страстите ще го владеят още преди да се е сетил, че на коленете може да му е малко тесничко. Ако си приказваме за човек с по-компактни размери обаче и след дългия път надали ще има недоволства.

Макар и кабрио, този Mustang може да предложи задоволително място за багаж. Обемът на багажника, въпреки и понижен по отношение на версията купе поради обстоятелството, че там се прибира и покривът, е 332 литра. Така че място за куфари и чанти има задоволително.

 1983973 Но да се върнем начело. Там, с изключение на изброеното досега, би трябвало да се означи и че инфоразвлекателната система е познатата от последните модели на Ford SYNC 2. Освен с командите от кормилото и сензорния екран, тя може да бъде ръководена и с глас. А самата тя може и да приказва. Така, да вземем за пример, в случай че синхронизирате телефона с нея, тя може да прочете получен по време на пътуването SMS.

На централната козола има и едно хитро бутонче, посредством което се трансформират режимите на конфигурация на колата. Те са Normal, Sport, Track и Snow/Wet. От имената им излиза наяве кое защо е предопределено. Дори и при естествения режим държанието на Mustang е доста надъхващо. Естествено при спортния нещата стават още по-впечатляващи. С активирането му се трансформират настройките на мотора, на предавателната кутия, на педала на газта и на кормилото, тъй че преживяването в действителност да е спортно. При Track нещата към този момент стават напълно изумителни, само че този режим не е целесъобразен за всеки водач. Както излиза наяве и от името му, при него колата е добре да не се кара по пътищата, а на писта. Където несъмнено човек да й се накефи до краен лимит. Но поради обстоятелството, че някои системи за сигурност при този режим се изключват, напряко е наложително човек да има опит със състезателен автомобил със задно предаване на писта, с цел да се наслаждения изцяло от това, което колата му предлага. Режимът за сняг и мокри настилки евентуално ще бъде минимум употребен или въобще няма да бъде включван при кабриото. Все отново такава кола се кара в 99% от случаите в хубаво време. Но той си върви общоприетоо с Mustang Convertible. При купето, което предстоящо ще се кара през всички сезони, сигурно няма да е непотребен.

Който и режим да се избере, възприятието да караш Mustang е прелестно и несравнимо. Настъпиш ли го, даже и да не е от място, мигновено се вижда лекото покачване на предницата, на което доста се кефим по филмите. Е, за разлика от там, колелата не се отлепят от земята, а и по-добре. Реакцията на предницата обаче не значи, че автомобилът губи сцепление. Просто резултатът на задното предаване и мощния мотор. А кой не си мечтае за всичките " екстри " на държанието на мощен състезателен автомобил със задно предаване. Като прибавим и невероятният тон от мотора и изпускателната система прекарването в действителност е несравнимо и надали човек в миналото ще може да му се насити.

 1983950 Мощен състезателен автомобил си е нещо от време на време и рисково, изключително в ръцете на несдържан водач. Затова пък в Mustang равнището на системите за сигурност е високо. Европейската версия превъзхожда в това отношение американската, което е посредством и на регулациите в Европейски Съюз. Така в последна сметка колата разполага с цялостен куп системи, които да я задържат на пътя при рисково шофиране и съществуването на сериозна обстановка, да оказват помощ на водача да я овладее, че дори и да защитят пешеходци, в случай че се стигне до сходна извънредно неприятна обстановка. Да, последното потомство на американската легенда е снабдено и със система, която повдига наопаки предния похлупак, тъй че да се омекоти възможен удар на човек. Нещо, което към момента го има в много малко коли.

Цялостното усещане, което оставя Mustang Convertible, е за един в действителност страховит състезателен автомобил, с именито минало и именито бъдеще. Просто няма по какъв начин човек да не се влюби в него, даже и да го оцени независимо, без да обръща внимание на именития му статут. Дори и дребните забележки, които не са нищо значително, няма да могат да трансформират чувството, когато човек кара Mustang.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР