С тържествена церемония в Бургас днес бе посрещнат новият Сливенски

...
С тържествена церемония в Бургас днес бе посрещнат новият Сливенски
Коментари Харесай

Сливенският митрополит Арсений отправи първия си поздрав към миряните

С тържествена гала в Бургас през днешния ден бе посрещнат новият Сливенски митрополит – Негово Високопреосвещенство Арсений. Новият епископ на Сливенска епархия бе приветстван от стотици миряни пред арката на Свети Николай Чудотворец в крайморския град. 

От арката митрополит Арсений поведе шествие към храм " Св. св. Кирил и Методий ", в което се включиха представители на Сливенската епархия и архиерейски наместници от Бургаската духовна околия. В церемонията взе участие и Пловдивският митрополит Николай заедно с регионалния шеф на Бургаска област проф. Мария Нейкова, кметове на приморски общини, представители на институции.



На площада пред църквата Сливенският митрополит Арсений насочи първият си привет към миряните в морския град. В словото си той прикани за мир, единение, съгласие и опазване на вярата в Бога.

" С трепетно сърце, с разчувствана душа и обич се обръщам към всички Вас с всепобедния привет " Христос Воскресе ". Прекланям се пред сияйните облици на моите прародители по катедра, оставили дълбока следа в историята със своя принос за духовното и културно израстване на народа в тази епархия и бидейки образец за религия, родолюбие, жертвеност и откровеност. От техния образец ще се управлявам и аз във всяко свое решение и деяние за положителното на поверения ми клир и Божия народ, за нашето общо рационализиране ", сподели митрополит Арсений в своето слово.

" Вие имате достойнството да управлявате една от най-красивите митрополии. Нека Бог ви води в делата ви, бъдете здрави. Чест е да ви поздравявам с добре пристигнал ", с тези думи проф. Мария Нейкова се обърна към митрополит Арсений.

Кметът на Бургас Димитър Николов сподели, че след загубата на Негово високопреосвещенство Йоаникий и след загубата на Негово светейшество Неофит, се  е получила празнина измежду миряните.

" Убеден съм, че като заслужен техен почитател, със примирение, упътвания, нематериалност Вие ще обогатите нашето предпочитание да се развиваме като район. Живеем в тежки, смутни времена и постоянно богатството слово, пътят към Бога биха ни смирили и биха ни създали по-човеколюбиви. Аз съм уверен, че ще продължи положителната традиция сред Община Бургас и духовните водачи на Сливенска епархия да означаваме дружно значимите събития и дати за Бургас. Желая ви здраве, сили, да ни ръководите, да ни напътствате, да ни показвате грешките, да ни учите и подкрепяте в сложните за нас времена ", сподели Николов.

След церемонията камбанен звън огласи Бургас.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР