Обявихте разширяване и обновяване с 2 нови двигателя. Как това

...
Обявихте разширяване и обновяване с 2 нови двигателя. Как това
Коментари Харесай

Инж.Радослав Михайлов, ТЕЦ Враца: Бъдещето се нуждае от традиции и иновации

Обявихте разширение и възобновяване с 2 нови мотора. Как това ще се отрази на клиентите на Топлофикация Враца?

Правим всичко това, с цел да сме по – високоефективни и да предложим оптимално конкурентни цени на нашите клиенти. Предварително желая да кажа, че това е развой, а не еднократна инвестиция. Двигателите, в които инвестирахме, са на международно утвърденатa немска компания MWM, която споделя, че може да огледа обратно към 150 годишните си обичаи, постоянно водена от мисленето за нововъведения. Много ми харесва тяхната идея, която изцяло съответствува и с нашата визия, че бъдещето се нуждае от обичаи и нововъведения. За това и задачите ни са свързани с възстановяване на цялостната услуга, която предлагаме.

Каква е инвестицията и по какъв начин съумяхте да я направете в това смутно време? Самите Вие отчетохте голям недовзет доход в резултат на непланирано високите цени на природния газ.

Ще Ви излъжа, в случай че Ви кажа, че беше елементарно, макар че това е премислена и планувана стъпка. Със закупуването на моторите, които чакаме да дойдат в края на август, не се изчерпва цялата инвестиция. За внедряването им в употреба са нужни планови действия, строително монтажни с огромен размер и още редица други разноски. Предварителните планове сочат, че общата нужна сума ще бъде бнад 5 милиона лв.. Но това е нужна стъпка, тъй като конкурентна цена на създадената топлинна сила може да има единствено в случай че реализираме висока успеваемост. На другата съставния елемент – цена на природния газ не можем да влияем. Това, което зависи от нас, е да бъдем гъвкави и го вършим.

Какво значи високоефективно произвеждане?

Това е комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила от един източник, в тази ситуация мотори, работещи на природен газ. Така се реализира до 90% успеваемост на индустриалния развой. В другия случай, в който произвеждаме настрана електрическа сила, има загуби на топлинна сила и успеваемостта на подобен индустриален развой би била 30% до 50%. Виждате разликата. За това и вложенията, които вършим, са във високоефективно и конкурентно произвеждане.

Говорите за високоефективно произвеждане, само че няма ли заплаха да има дефицит на природен газ тази зима или цените да доближат и нови висоти?

Въпросът е логически и да, тормозим се дали ще има количества и на каква цена ще бъде синьото гориво. На този стадий от модернизацията на Топлофикация Враца мога да кажа, че сме създали сериозна стъпка за ограничение на риска. Наскоро споделих, че ние можем да осигурим към половината от нужната за отопление на врачани топлинна сила от биомаса. Надяваме се обаче, че тези страхове ще бъдат разсеяни от дейностите на държавните институции. Във време на толкоз доста рецесии и бизнеса, и  хората имат потребност от успокоение и да виждат, че се движим към повече предвидимост.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР