Обясненията за засушаването на язовир Студена включваха климатични промени, липса

...
Обясненията за засушаването на язовир Студена включваха климатични промени, липса
Коментари Харесай

Пернишкото ВиК като пробита бъчва - водата тече отвсякъде и не стига до хората

Обясненията за засушаването на язовир " Студена " включваха климатични промени, липса на превалявания и огромни загуби, само че се оказва, че неприятното ръководство е в основата на казуса.

© Георги Кожухаров Водата за индустриалните предприятия в Перник е спряна чак през днешния ден или тъкмо месец откогато жителите са с режим на водоподаване. На процедура до момента снабдяването на заводите изобщо не е можело да бъде спяно, защото кранът, с който това може да се направи, не е работел. Това излиза наяве от отчет на специалисти на " Софийска вода ", който " Капитал " получи през собствен източник.

Анализът е юридически в интервала 25-28 ноември 2019г. и данните от него са били известни на институциите, все пак до вземането на ограничения се стига едвам в този момент. Това може да е и едно от обясненията на обстоятелството, че водата в язовира понижава стремително надолу през последните седмици макар прелюдия режим на водата. От районното минситерство импровизирано през вчерашния ден разясниха, че това е остаряла информация, като на 29 ноември кранът е бил запечатан и не тече към този момент вода, а единствено капе от него.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Освен, че е източвана вода непозволено, от отчета излиза наяве кои са и най-слабите места на " ВиК Перник " - в това число обстоятелството, че до момента не е имало съответни данни за това какъв тъкмо е обеъмт в язовир " Студена " и водопроводите в близост, както и че водомерите не могат да регистрират съответно какъв брой употребяват потребителите.

Вода към промишленост се лее

Едно от най-впечатляващите изводи на ВиК специалистите е, че спирателната арматура, която е трябвало да ползва режима на водата в част от територията, " не е изправна ". Затова и на процедура водоподаването към индустриалните предприятия не е можело да бъде прекъснато. По данни на " ВиК Перник " (които може да са правилни, може и да не са - виж по-надолу в текста) 290 л/сек или 40% от водата на Перник е отивала в индустралната зона.

Преди към месец Министерство на околната среда и водите издаде заповед водата към промишлеността да бъде спряна. Това обаче бе дефинитивно сторено едвам през днешния ден. " През деня от компанията реализатор на ремонта на бент. " Студена " ще бъде осъществена и замяна на техническото оборудване, което стопира суровата вода към индустрията на Перник, с цел да сме сигурни, че от там няма приключване на вода, осведоми още районният министър ", написа в формалното известие на Министерство на районното развиване и благоустройството.

Освен това обаче съгласно отчета на " Софийска вода " е намерено " отклоняване от магистралния тръбопровод от пречиствателната станция за питейни води към напорен контейнер Могиличе за " Стомана индъстри ", което е в двора на индустриалното дружество и не се лимитира по време на режима ". С елементарни думи - вода е била насочвана настрана към металургичния цех и това се е сторило необичайно на специалистите.

" Водата, която отива към промишлената зона в Перник, е вода за питейни потребности в тези зони ", сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов, представен в същото известие. " Тази вода не отива за потребление от индустрията. В предприятията работят хора, които също имат потребност от тази питейна вода ", добави той.
Това е водопроводното отклоняване на " Стомана Индъстри ", упоменато в отчета на " Софийска вода ".

Фотограф: Капитал
Как въобще има и в този момент вода

От отчета стават ясни и редица други проблеми на ВиК сдружението. Например водата, която от Владайския канал е трябвало да бъде подавана към Перник през язовир " Студена ", не е стигала до него. Водохващането над с. Владая поема водите на река Владайска и ги насочва към деривацията на Владайския канал. Те обаче не са отивали към него поради " нарушен предел на водохващането ". Има съществени водозагуби поради строшаване на водопровода над стадиона в с. Кладница, който наводнява региона.

Неслучайно една от краткосрочните рекомендации е точно ремонт на " Владайски канал " и създаване на предел по този начин, че да се употребява целия воден запас от р. Владайска. Именно този канал е единият главен различен източник на вода на язовир " Студена ", планувана от инженерите, проектирали оборудването. Това изясни осведомен източник пред " Капитал ".

Освен това се насочва вода с отклоняване към вилна зона Кало, като то не е изграждано от " ВиК Перник " и евентуално не е законно. Според специалистите би трябвало да се вкара режим на водоползване към потребителите в жилищната зона.

Разминаване в данните

Става ясно и че данните за водата в Перник може въобще да не са правилни, както написа " Капитал " по-рано през декември. Това се удостоверява от отчета. Една от средносрочните ограничения, които " Софийска вода " предлага да бъде въведена " Система за всекидневно наблюдаване и разбор на водните количества във водоснабдителната система ", в това число завирения размер на " Студена ", потока в пречиствателната станция и други Измервателните уреди сега не са изключително достоверни и би трябвало да бъдат инсталирани нови, пишат специалистите.

Дружеството " ВиК Перник " въобще няма екипи за разкриване на скрити течове и разчита на външна организация за разкриването им. Така те не могат да разпознават същински проблематичните сектори.

В бизнес проекта на сдружението е планувано проврката на 8 800 водомера за 45 хиляди лева На територията, оперирана от " ВиК Перник ", обаче има над 61 хиляди водомера. Ако единствено такава дребна част от тях са годни, то това може да сътвори предпоставки за тъжби от потребителите и неспособност за съответно фактуриране на клинетите.

Тук е значимо да се означи, че в случай че бъде изработен обстоен разбор на други ВиК сдружения у нас, може би ще се установяват аналогични проблеми като единствената аргументи към момента да не са станали обществено известни е, че все още няма режим на водата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР