Обвинител номер едно Иван Гешев участва в международна дискусия, посветена

...
Обвинител номер едно Иван Гешев участва в международна дискусия, посветена
Коментари Харесай

Гешев обсъди руската агресия в Украйна на форум във Вашингтон

Обвинител номер едно Иван Гешев взе участие в интернационална полемика, отдадена на последствията от съветската експанзия в Украйна, която се организира в Конгреса на Съединени американски щати във Вашингтон, оповестяват от прокуратурата.

Форумът се провежда от конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс. Участие в полемиката взе и конгресменът Джо Уилсън, създател на Групата за другарство с България в Конгреса, както и още настоящи и някогашни членове на Камарата на представителите.
-->
Акцент в изявленията бе подложен върху нуждата от построяването на трайни и работещи партньорства сред институциите от страните в Югоизточна Европа в подтекста на влошената среда за сигурност в района. Във форума участваха представители на Полша, Румъния, Хърватска, Украйна, Северна Македония, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Грузия и други. Сред гостите бе и Роберто Монтела, общоприет секретар на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).

В рамките на форума бяха разисквани и рисковете от засилващата се роля на Китай в Европа.

Главният прокурор Иван Гешев срещна американските конгресмени и техните посетители от Югоизточна Европа с дейната роля на българската прокуратура по противопоставяне на съветските разследващи служби на територията на Република България и на Балканите. Иван Гешев напомни серията от следствия, извършени от българската прокуратура, които са довели до насилственото отзоваване от страната на повече от 10 чиновници на съветските специфични служби, употребили се с дипломатически имунитет.

Българският основен прокурор акцентира, че наред с класическата форма на разследваща активност, каквато е шпионажа, в последните години се разпознават и други средства на зловредно въздействие – политическа корупция, хибридни офанзиви, в това число посредством използването на медии и разпространението на „ подправени вести “, хакерски атаки, образец за което бяха дейностите отпреди три месеца на съветската хакерска група „ KillNet “, както и зачестилите опити за заобикаляне на наказания, наложени по отношение на съветската банкова система посредством трансфер на криптовалути.

Иван Гешев уточни, че в последните години у нас се вижда известно оттегляне в противодействието на зловредното съветско въздействие. В тази връзка основният прокурор се обърна към членовете на американския конгрес и представителите на евроатлантическите страни от Балканите като ги прикани за взаимни дейности по гарантиране на сигурността в района на Балканите. „ За страдание с началото на съветската военна експанзия против Украйна и предвид на това, че България чисто географски се намира наоколо до зоната на спора, виждаме един засилен интензитет на зловредно въздействие. От значително значение за моята страна е да подобрим съдействието си, както на национално равнище, по този начин и сред съответните институции в партньорските страни “, съобщи Иван Гешев. 

Главният прокурор Иван Гешев поздрави конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс за организацията на полемиката, като още веднъж акцентира, че „ дружно евроатлантическите сътрудници са по-силни “. Иван Гешев връчи на членовете на Конгреса плакети на Прокуратурата на Република България.

Главният прокурор е на посещаване в Съединени американски щати за присъединяване в 71-та годишна Национална молитвена закуска, давана от американския президент, която ще се организира на 2 февруари във Вашингтон.



Иван Гешев имаше сърдечни срещи е с уредниците на полемиката – конгресмените Робърт Адерхолд (на горната снимка) и Пийт Сешънс (на долите снимки)



Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР