Обувките датират от 8000 г. пр. Хр – една много

...
Обувките датират от 8000 г. пр. Хр – една много
Коментари Харесай

10 от най-странните обувки в историята

Обувките датират от 8000 година прочие Хр – една доста дълга история, в действителност. През хилядолетията всевъзможни стилове и материали са били употребявани за изработката им. Някои сполучливи (съвременните спортни обувки), а някои не толкоз сполучливи (като Lotus обувките).

10. Окобо сандали (Япония, 18-ти век до днес)
Много преди 1970 и обувки с дебела подметка, японските маико (чирак на гейша) са носили Okobo сандали или сабо. Причината за носенето на тези доста високи обувки с платформа е освен модата, само че и ред на практика аргументи. Цветът на плата зависи от положението на майко. Например, новия чирак ще носи червени, а този, който е приключил стажа си ще носи жълти .

9. Високи токчета за мъже (Европа, 1700 година )
Обувките и чорапите са били доста значими за мъжете през 1700 година, когато палтото и панталоните навлизат в модата и фокуса е към този момент е преместен към долната част на тялото. Ботушите изцяло излизат от мода в интерес на тези нови остри обувки, комплицирано украсени с панделки, розетки и катарами.

8. Кabkabs (Ливан, 14-17-ти век 
Тези обувки, известни като “kabkabs ” или “nalins ” в миналото са били един удобен метод за дамите в Близкия изток да се защищават от мръсотията и дискомфорта по мокрите, кални улици и горещи, влажни бани. Тези, които са принадлежали на богати родове са носели обувки украсени със седеф. Те са няколко инча високи, с бродирана кожа, коприна или ленти кадифе. Името “kabkab ” произлиза от звуците, които излизат от ходенето с тях по мраморни подове.

7. Сплетени от брезова кора обувки (Финландия, средата на 20-ти век)
В началото на 20-ти век, дамите са носели сплетени от брезова кора дневни обувки във Финландия. Те също по този начин са били употребявани като продукти за отбрана на по-скъпи кожени обувки от дъжд, тиня и сняг. Тези обувки са нормално направени от брезова кора, само че те биха могли също да бъдат направени от липа или  кората ѝ. Норвегия, Швеция и даже Русия са имали своя лична версия на обувката.


6. Chopines (Италия, 1580 – 1620 г.)
Днес, доста дребен брой от музеите са имат образци за автентичен chopines. Дебюта на тези обувки е по време на Възраждането, само че те към момента са били носени от доста италиански дами при започване на 17-ти век. Подобно на японските Okobo, Chopines също са извънредно нецелесъобразни, главната им цел е била на ползвателят им да изпъкне. Те освен го повдигат с до 18 см (5 инча), само че са извънредно екстравагантни и скъпи. Тези обувки са направени от дърво, покрити с фина коприна или кадифе.

5. Heelless обувки (2007г.)
Тези обувки са относително нови и съвременни, само че пък са прекомерно странни, с цел да бъдат подминати. Дебюта им е на ревю на Antonio Berardi през 2007 година, и са разпространявани от Виктория Бекъм през 2008 година.

4. Padukas (Индия, 1700 г.) 
Тържествената padukas е името на най-старата в Индия обувка. Те са имали единствено едно копче сред палеца и втория пръст. Обикновено са били направени от сребро, дърво, желязо или даже слонова кост. Някои имат даже един шип Paduka и са употребявани за мазохизъм.

3. Дървени Младоженски Обувки (Франция края на 19 век)
От долината Bethmale, южно от град Saint Girons идват тези булчински дървени обувки. Те водят началото си от 9-ти век, когато локалните поданици завладели лагера на маврите нашественици и в чест на успеха основали сабото.

2. Балетна обувка (1980 до днес)
Балетната обувка е актуален жанр на обувката. Тези обувки не са предопределени да се носят за нескончаем интервал от време.

1. Lotus Обувки (Китай, от 10-ия век до 2009 г.)
В Китайките обичаи е било наложително краката на дамите да наподобяват дребни като лотос. Това е довело до деформацията на краката още от детските години.

Броненосци Обувки 
Александър МакКуин през 2010 година разгласява набор от броненосни обувки. Те бяха разпространявана от Лейди Гага, както и други известни персони, които не са прекомерно обезпокоени да наподобяват много неуместно в обществото.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР