Общо 50 застрахователни брокери не са платили таксите, които дължат

...
Общо 50 застрахователни брокери не са платили таксите, които дължат
Коментари Харесай

КФН напомни за задлъжнелите брокери

Общо 50 застрахователни брокери не са платили таксите, които дължат на Комисията за финансов контрол (КФН). Това излиза наяве от информация на регулатора към 9 юли. Регулаторът актуализира описите всяка седмица. Освен брокерите измежду поднадзорните физически и юридически лица длъжници попадат 1550 сътрудници - физически лица, 183 сътрудници - еднолични търговци, и над 824 сътрудници - юридически лица. С просрочени отговорности са още АДСИЦ, облигационни излъчвания на обществени сдружения и други емитенти - обществени сдружения.

Съгласно наредбата на чл.27, ал.5 от Закона за Комисията за финансов контрол при неплащане в открития период върху дължимите суми се начислява и дължи законна рента за веселба. Просрочените отговорности за таксите за реализиране на общ финансов контрол следва да бъдат заплатени от поднадзорните лица дружно с дължимата рента все още на заплащане.

Важно е да се знае, че просрочените такси за реализиране на общ финансов контрол подлежат на наложително осъществяване от обществени реализатори по реда на Данъчноосигурителния процесуален кодекс или от правосъдни реализатори по реда на Гражданския процесуален кодекс. При неплащане на таксите за общ финансов контрол в откритите периоди комисията и нейните органи могат да откажат даването на административна услуга на поднадзорното лице до осъществяване на задължението му за възнаграждение на таксата дружно с начислените лихви за веселба и разноските по формираното изпълнително произвеждане.

По-важното в тази ситуация обаче е, че отписаните от регистрите на КФН лица не могат да упражняват активността си като застрахователни брокери и медиатори. Дори и след това да платят дължимите такси или те да им бъдат събрани наложително от съдия- реализатори, към този момент отписаните сдружения не възвръщат автоматизирано брокерските си права. За задачата те би трябвало още веднъж да преминат през цедките, планувани в закона, с цел да бъдат вписани в регистрите на КФН. И това в случай че върху тях към този момент лежи черният щемпел на нередовни платци, които един път са били отписани от регистрите. При създалата се обстановка би трябвало да се има поради, че КФН е много консервативно настроена във връзка с допускането на нови играчи на пазара за финансови услуги. Ще напомним, че в разбора за успеваемостта на надзорната активност на КФН, който МВФ и Световната банка разгласиха предходната година, се акцентира, че Комисията е принудена да реализира контрол върху голям брой юридически лица, без да разполага за това с нужния брой специалисти. Точно затова е разумно комисията да употребява всеки законов мотив с цел да понижи броя на поднадзорните лица. Пък и в случай че даден състезател на финансовия пазар не е в положение да заплати надзорните такси към органа, който го управлява, е обикновено да се запитаме дали изобщо е редно да бъде допускан на този пазар.

Що се отнася до таксите, припомняме, че КФН пусна публично известие на 17 януари, с което уведоми всички контролирани от нея сдружения - застрахователни компании, пенсионни фондове и капиталови медиатори, че към този момент има нова Тарифа за надзорните такси, които те ще би трябвало да й заплащат. Тарифата е направена според измененията в Закона за КФН, които Народното събрание одобри в края на предходната година. С тях бе регламентиран моделът за финансовата самостоятелност на комисията, която от началото на 2018-а към този момент би трябвало да се устоя от таксите за общ контрол и за съответни надзорни услуги, а не както бе до 2018-а - за сметка на дотация от държавния бюджет. Нужно е да уточним, че без значение от измененията в закона КФН въпреки всичко попада и в плановете на държавния бюджет за 2018-а. Но плануванаъа в него сума за регулаторния орган ще се употребява единствено в случай че някое огромно сдружение (или дружества) по една или друга причина не може да заплати навреме дължимите такси и по този метод да наруши съществено плануваните годишни доходи на КФН. За сметка на това всички такси, които КФН събира от наложени наказания, ще бъдат внасяни в държавната хазна.

В предходен собствен брой в. "БАНКЕРЪ " към този момент писа, че таксите за сдруженията от трите надзиравани от КФН браншове са разграничени в две огромни групи. Ще напомним, че първата е за общ контрол. Тя се образува по следния метод (ще дадем за образец най-високата такса - за пенсионноосигурителен фонд): Пенсионноосигурителното сдружение заплаща 100 хиляди лева, плюс 50 хиляди лева за всеки ръководен от него фонд, плюс 10% от приходите на сдружението от такси и удръжки, които то събира на обезпечените от него лица. Общата сума, на която ще се дължи на КФН, по всички тези параметри обаче не може да надвишава 1.9 млн. лв.. Тук е значимо да уточним, че въпросните 10% не се събират върху дяловите вноски на клиентите на сдружението, а върху таксите, които то събира от тях. Иначе казано, заплащането няма да е за сметка на обезпечените лица, а за сметка на акционерите на сдружението, което ръководи пенсионните фондове.

За капиталовите медиатори таксите за общ контрол са десетки и даже стотици пъти по-ниски от тези за застрахователите. Много от тези такси се движат в границите сред 300 и 2000 лева за година.

Втората група са таксите за съответни надзорни услуги. Те са многочислени и разнородни. Например има три такси за признание на правоспособността на виновен актюер, които се движат от 25 до 450 лв.. Таксата за пенсионна лицензия е 75 хиляди лева, а за лицензия на сдружение за в допълнение непринудено обезпечаване за безработица или за професионална подготовка - 35 хиляди лв..

При отписаните от регистрите на КФН застрахователни брокери просрочените такси са надалеч по-ниски. От справката на Комисията се вижда, че те дължат на регулатора суми сред 27 и 5000 лева, без лихвата за веселба.

При едноличните търговци сумите са още по-малки - от няколко лв. до 500 лв.. При застрахователните сътрудници - физически лица, пък отговорностите стартират от стотинки - 0.28 лева и доближават най-вече до 50 лв.. Като длъжниците със суми от по 50 лева са към 95% от общия брой на жителите, които не са си платили на КФН. Това навежда на мисълта, че в случай че тези отговорности са заради неведение на лицата, че би трябвало да платят на КФН, то става дума за автоматизирано отричане на бизнес. Вместо да се занимават с дерегистрация от описите на КФН, жителите просто не заплащат въпросните такси и излизат от пазар, на който по този начин или другояче не виждат смисъл да вземат участие. Друг е въпросът, че събирането на тези задължения посредством съдия-изпълнители може да излезе на хората, които не са платили, доста по-скъпо спрямо разноските, които биха имали, в случай че платят на КФН, и след това се дерегистрират.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР