Общо 50 хиляди евро обезщетение трябва да плати Русия по

...
Общо 50 хиляди евро обезщетение трябва да плати Русия по
Коментари Харесай

Русия трябва да плати 50 000 евро на осъдените за "пънк-молебена" на Pussy Riot

Общо 50 хиляди евро обезщетение би трябвало да заплати Русия по дело на три от участничките в така наречен пънк-молебен, който групата Pussy Riot провежда пред олтара на катедралата " Христос Спасител " в Москва през 2012 година

Това постанови през днешния ден Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ), съгласно който Мария Альохина и Надежда Толоконникова би трябвало да получат по 16 000 евро, а Екатерина Самуцевич - 5 хиляди. Освен това съветската страна би трябвало да възвърне и разноските по делото в размер на съвсем 12 000 евро.

Заради акцията си от февруари " Богородице, прогони Путин " те бяха задържани през март и наказани през август за безчинство. Всяка получи по две години затворническа колония, само че скоро присъдата на Самуцевич бе изменена на условна.

Съдът признава Русия за отговорна за това, че е нарушила Европейската спогодба за възбрана на изтезанията, за задоволително бързо изправяне на арестувания в съда, на правата на обективен правосъден развой и на адвокатска отбрана в наказателно дело, както и на свободата за изложение на мнение.

Адвокат на трите участнички в акцията съобщи, че те са задоволени от решението, тъй като съдът е почел всеки пункт от жалбата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР