Общо 14 случая на варицела и скарлатина са регистрирали здравните

...
Общо 14 случая на варицела и скарлатина са регистрирали здравните
Коментари Харесай

Внимание! Варицела и скарлатина върлуват във Враца, ето как да ги различите

Общо 14 случая на варицела и скарлатина са записали здравните управляващи през миналата седмица във Враца, научи организация BulNews. 
Oт шарката са болни шестима души. Скарлатина пък са пипнали 8. 
И двете заболявания засягат най-вече децата в учебните заведения и детските градини. И двете са придружени с обриви, в множеството случаи и грипоподобни признаци като температура и хрема. Затова постоянно родителите в началото не могат да разграничат двете болести. 
При варицелата обривът най-често е по корема, лицето, окосмената част на главата, както и крайниците и гърба, а при по-тежките случаи - по лигавиците на устата, езика и небцето.
Пъпките излизат на тласъци и са мощно сърбящи, с дребни изпълнени с течност мехурчета. Съпътстващи признаци са изнемощялост, загуба на вкус, нервност и температура до 38-39°С.

При скарлатината болестта настава  с внезапно повишаване на температурата, болки в гърлото, затруднено преглъщане и  неразположение. Може да се следи гадене и повръщане, главоболие. Обривът е червен и обгръща цялото тяло, само че е най-интензивен в региона на шията, долната част на корема и вътрешната повърхнина на бедрата. Езикът е почервенял и бухнал, с дребни подутини, а бузите и челото са аленочервени. 
Освен двете болести, от РЗИ-Враца регистрират и растеж на респираторните болести. През миналата седмица случаите на ОРЗ са 32, има и 17 болни от COVID-19. 
Двама души пък са се разболели от туберкулоза, сочат още данните на здравната ревизия. 
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР