Общо 134 държави, представляващи 98% от световната икономика, вече проучват

...
Общо 134 държави, представляващи 98% от световната икономика, вече проучват
Коментари Харесай

Хартиените пари изчезват? Все повече държави вече проучват цифрови версии на своите валути

Общо 134 страни, представляващи 98% от международната стопанска система, към този момент изследват цифрови версии на своите валути, като повече от половината от тях са в напреднала фаза на създаване, пилотни планове или пускане, демонстрира изследване, представено от Ройтерс и Investor.
В проучването на Атлантическия съвет, основан в Съединени американски щати анализаторски център, се акцентира, че всички страни от Г-20, като се изключи Аржентина, понастоящем се намират в някакъв стадий от създаване на цифрова валута, като Съединени американски щати от ден на ден изостават.
Макар че има прогрес във връзка с цифровия $ " на едро " единствено за банките, подобен за по-широкото население на Съединени американски щати наподобява " в застой ", се споделя в отчета, а шефът на Федералния запас Джером Пауъл съобщи този месец, че " нищо сходно не се доближава към това да се случи ".
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подреди да се изследва опцията за въвеждане на дигитален $ през 2022 година, само че тематиката се трансформира в разделящ политически въпрос, като републиканският противник на Байдън в тазгодишната предизборна конкуренция в Съединени американски щати Доналд Тръмп се зарече да не допусне това.
" Най-важното тук е, че разликите сред най-големите централни банки в света във връзка с цифровите валути на централните банки (Central Bank Digital Currency - CBDC) се усилват ", съобщи Джош Липски от Атлантическия съвет, изтъквайки какъв брой по-напред са Китай, Европа и Япония.
Поддръжниците на цифровите валути настояват, че те ще разрешат нови функционалности и ще обезпечат опция на физическите пари. Но в редица страни те провокираха и митинги поради опцията за държавен надзор и следене.
Рискът от закъснение на Съединени американски щати е " по-раздробена интернационална платежна система ", добави Липски, като съобщи, че Вашингтон може да загуби част от международното си финансово въздействие, в случай че други страни продължат да постановат новите стандарти за CBDC.
В момента се извършват към 36 пилотни плана за цифрови валути, в това число китайският e-CNY, който се тества с 260 млн. души в 25 града. Европейската централна банка (ЕЦБ) към този момент шест месеца работи по " подготовката " на цифровото евро.
Бахамските острови, Ямайка и Нигерия към този момент имат изцяло функциониращи цифрови валути, макар че Източнокарибският валутен съюз (ECCU) - състоящ се от 8 страни - неотдавна стана първият, който изключи такава валута, откакто поради проблеми потребителите останаха без достъп до цифровите си портфейли.
Докладът разкрива също, че работата по планове за CBDC на едро се е удвоила след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година и последвалия отговор със наказания на Г-7.
В момента се извършват 13 трансгранични плана за търговия на едро, в това число един, наименуван " mBridge ", който свързва Китай, Тайланд, ОАЕ и Хонконг и ще включи още 11 неразкрити към този момент страни през тази година.
Всички те биха могли да станат част от лавина от огромни планове до 2027 година, както и ЕЦБ, чиято сегашна пилотна скица се преглежда като евентуален план за други водещи огромни стопански системи.
Китайският дигитален юан към момента е най-големият и най-напредналият пилотен план, който е пробван в разнообразни сюжети - от билети за публичен превоз и Коронавирус инспекции до закупуване на нефт и благородни метали.
Кога Китай ще пусне напълно e-CNY? " Това е въпросът ", сподели Липски. " Не тази година, а през 2025 или 2026 година? Трудно е да се каже. "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР