Общо 12 ембриона на северен бял носорог бяха създадени след

...
Общо 12 ембриона на северен бял носорог бяха създадени след
Коментари Харесай

Създадоха 12 ембриона на изчезващия северен бял носорог

Общо 12 ембриона на северен бял носорог бяха основани след двегодишни старания на учените да спасят този на процедура липсващ подвид, заяви Агенция Франс Прес представена от Българска телеграфна агенция.

След гибелта на последния мъжки образец на планетата, останаха живи единствено два женски екземпляра - Наджин и щерка ѝ Фату, които живеят под защита в резервата " Ол Педжета " в Кения. Учените обаче са съхранили семенна течност от няколко мъжки приживе.

Консорциумът " БайоРескю " от август 2019 година до момента е извлякъл 80 яйцеклетки от двете женски и учените към този момент са основали 12 ембриона, се показва в прессъобщение на консорциума.

Въпреки тези обещаващи резултати, предстоят още голям брой провокации, сподели за Агенция Франс Прес шефът на резервата " Ол Педжета " Ричард Вине. " Правим новаторски неща от научна позиция и работим в региона на генетиката с последните два северни бели носорога на планетата - доста неща могат да се объркат ", сподели той.

Нито една от двете женски не е в положение да износи изцяло бременността. Фату страда от дегенеративни лезии в региона на матката, а Наджин - от уязвимост, която няма да ѝ разреши да роди.

За да се появи потомство от ембрионите, учените ще употребяват сурогатни майки, подбрани от подвида южни бели носорози от южните региони на Африка.

Учените от " БайоРескю " работят взаимно с резервата " Ол Педжета ", с Кенийската организация за отбрана на дивата природа, със експерти от Института за проучване на животните и дивата природа " Лайбниц ", Германия и лаборатория " Авантеа " в Италия, профилирана в репродуктивната медицина при коне и добитък.

В естествена среда носорозите съвсем не са застрашени от хищници поради размерите и дебелината на кожата си. Но през 70-те и 80-те години стават жертва на безсистемно изтребване и бракониерство поради интереса към медицинските свойства, приписвани на рогата им главно в Азия.

Носорозите населяват планетата от към 26 милиона години. Смята се, че в средата на 19-ти век популацията им в Африка е била над един милион екземпляра.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР