Общият съд на ЕС отмени решение на Европейската комисия, с

...
Общият съд на ЕС отмени решение на Европейската комисия, с
Коментари Харесай

Съдът на ЕС отмени глоба на Българския енергиен холдинг по донос на Сашо Дончев

Общият съд на Европейски Съюз анулира решение на Европейската комисия, с което Българският енергиен холдинг е злоупотребил с господстващото си състояние, като е отказал достъп до стратегически газови инфраструктури в България. Това оповестява БНР.

През 2018 година Европейска комисия санкции БЕХ със 77 068 000 евро. Тази санкция също е анулирана.

Причината за глобата съгласно Комисията е, че холдингът дружно с дъщерните му държавни сдружения „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “ е блокирал достъпа на компанията „ Овергаз “ до основна газова инфраструктура в България. Това е нарушаване на антитръството законодателство на Европейски Съюз.

Става дума за газа от Русия, който се придвижва през Украйна, а по-късно през Румъния основно по румънския директен газопровод 1, стопанисван от локалния оператор „ Трансгаз “. По силата на съглашение от 2005 година „ Булгаргаз “ получава извънредно право на прилагане на този газопровод до края на 2011 година Споразумението е удължено до 2016 година

„ Овергаз “ подава тъжба до Комисията през 2010 година След направено следствие, през 2018 година Комисията установи, че държанието на тези сдружения съставлява корист с господстващо състояние на пазара за доставка на газ в България. То се състои в отхвърли да се даде достъп на трети лица, в това число на „ Овергаз “, до румънския директен газопровод, както и до газопреносната мрежа и до газохранилището в Чирен в интервала 30 юли 2010 – 1 януари 2015 година

Според Комисията, това е попречило на съперниците на „ Булгаргаз “ да развият предлагането си на територията на България. Ето за какво Комисията постанова на посочените сдружения санкция от над 77 милиона евро.

БЕХ и дъщерните му сдружения обаче подават пред Общия съд на Европейски Съюз тъжба.

Според решението на Общия съд от през днешния ден, Комисията не е потвърдила, че държанието на „ Булгаргаз “ по отношение на достъпа до румънския газопровод 1 е в основата на компликациите, с които се сблъскват трети лица, искащи да получат достъп до тръбите, с цел да доставят газ от Русия до България. Така всички нередности, които хипотетично е допустимо да са позволени от „ Булгартрансгаз “  по отношение на газопреносната мрежа и с газохранилището в Чирен, не могат да съставляват нарушаване на разпоредбите на конкуренция на Европейски Съюз. Нито едно дружество не е могло да навлезе на българския пазар на газ без достъп до румънския газопровод 1.

Общият съд приема също, че Комисията не е дала опция на БЕХ да развие изцяло позицията си във връзка с нарушаването, в което е упрекнат. Така тя е нарушила правото на холдинга на отбрана.

Решението може да се апелира в границите на два месеца.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР