Общият индекс на цените на производител (вътрешен и външен пазар)

...
Общият индекс на цените на производител (вътрешен и външен пазар)
Коментари Харесай

Производствените цени бележат ръст с 3,5% на годишна база през декември

Общият показател на цените на производител (вътрешен и външен пазар) през декември 2019 година остава неизменен по отношение на предходния месец. Повишение е записано в добивната индустрия - с 1,0%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистриран спад с 0,4%, а в преработващата индустрия няма смяна, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

В преработващата индустрия по-високи цени на производител се следят при: производството на съществени метали - с 1,9%, производството на хранителни артикули - с 0,8%, и производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 0,6%.

 По-съществено е понижението на цените при производството на лекарствени субстанции и артикули - с 1,2%, и при производството на произведения от каучук и пластмаси - с 1,0%.

Производствените цени през декември 2019 година нарастват с 3,5% в съпоставяне със същия месец на 2018 година.

По-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8,7%, в добивната индустрия – със 7,3%, и в преработващата индустрия - с 1,8%.

Повишение на цените в преработващата индустрия се следи при: обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи, без косъм - с 4,8%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 3,9%, и производството на хранителни артикули - с 3,2%.

Значително понижение е регистрирано при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 3,3%, и при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 2,8%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР