Общинският съветник в Столичния общински съвет адв. Методи Лалов подаде

...
Общинският съветник в Столичния общински съвет адв. Методи Лалов подаде
Коментари Харесай

Адв. Методи Лалов сезира прокуратурата за длъжностни престъпления на общински съветници и служители на СОС

Общинският консултант в Столичния общински съвет адв. Методи Лалов подаде сигнал до прокуратурата за длъжностни закононарушения на общински съветници и/или чиновници на администрацията на СОС. Причината е тяхното безучастие по отношение на Доклада за пренасяне на монумента „ Паметник на Съветската войска “, намиращ се в центъра на българската столица и прочут още като Монумент на окупационната Червена войска.

Ето и сигнала на адв. Лалов, който той разгласява на своята Facebook страница.

ДО
СОФИЙСКАТА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА
С Ъ О Б Щ Е Н И Е
от
Методи Орлинов Лалов
общински консултант в Столичния общински съвет

Относно: длъжностни закононарушения, осъществени от общински съветници и/или чиновници в администрацията на Столичния общински съвет по отношение на Доклад № СОА20-ВК66-2586/26.03.2020 година за Преместване на монумента „ Паметник на Съветската войска “ от аграрен парцел с идентификатор 68134.106.136, представляващ урегулиран аграрен парцел (УПИ) I-136 „ за градина, подземни гаражи, подземно строителство и КОО “, кв. 3, м. „ Главен градски център – зони Г-8 и Г-10 “ („ Княжеска градина “)

Правно съображение: член 205, алинея 1, вр. член 209, вр. член 208, т. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК)

УВАЖАЕМИ ПРОКУРОРИ,

На 26.03.2020 година група общински съветници, измежду които и аз, внесохме в СОС Доклад № СОА20-ВК66-2586/26.03.2020 година за Преместване на монумента „ Паметник на Съветската войска “ от аграрен парцел с идентификатор 68134.106.136, представляващ урегулиран аграрен парцел (УПИ) I-136 „ за градина, подземни гаражи, подземно строителство и КОО “, кв. 3, м. „ Главен градски център – зони Г-8 и Г-10 “ („ Княжеска градина “). До актуалният миг, близо 2 (две) години, обаче същият не е прегледан нито от комисиите на СОС, нито от самия Общински съвет, макар условието на член 76, алинея 2, т. 4 от Правилника за организацията и активността на СОС (ПОДСОС). Повече от 10 (десет) месеца ръководителите на Комисията по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие (водеща по доклада) и на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, към които е ориентиран отчетът от ръководителя на СОС, не бяха направили никакви дейности за разглеждане на отчета, след което и само вследствие на систематичното гледище от моя страна за разглеждане на отчета, се твърди, че са изпратени писма до други институции за изложение на мнение. За този в действителност отвод да бъде прегледан отчет на определени от жителите на Следствен отдел към окръжна прокуратура общински съветници съм алармирал десетки пъти управлението на СОС – както с имейли като ръководител на групата на „ Демократична България “ в СОС и участник в Председателския съвет на СОС, по този начин и устно в съвещанията на СОС.

Описаната фактология съдържа задоволително данни за формиране на наказателно произвеждане (чл. 211, алинея 1, вр. член 207, алинея 1 от НПК), защото въз основа на нея може да се направи основателно съмнение за осъществени закононарушения от общ темперамент от общински съветници и/или чиновници в администрацията на СОС, състоящо се в нарушаване и несъблюдение на служебни отговорности за да бъде породена щета на общинските съветници, вносители на Доклад № СОА20-ВК66-2586/26.03.2020 година, заради несъблюдение на политически задължения, изразени в декларацията при встъпване в служба в СОС за мандат 2019-2023 година, в която категорично е посочено, че ще работим за „ Княжеска градина без Паметник на Съветската войска. Ще върнем достолепието на една от знаковите градини на столицата. “ От това действие освен могат, само че действително са настъпили немаловажни нездравословни последствия от политически, репутационен и избирателен темперамент.

С оглед на гореизложеното и в осъществяване на публичния ми дълг по член 205, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс, Ви оповестявам за вероятно осъществените длъжностни закононарушения и върша искане да бъде формирано досъдебно произвеждане. В тази връзка приканвам прокуратурата да:

• Не подхожда формалистично към този случай с висока социална значителност.

• Изпълни пълномощията си по Наказателно-процесуален кодекс и да образува досъдебно произвеждане, в което със средствата на Наказателно-процесуален кодекс да обясни обективната истина.

• Не оставя български жител и техните представители в СОС без дължимата им се по закон отбрана и на своеволията на група общински съветници от болшинството в СОС – ГЕРБ-СДС, подкрепени и от общински съветници от Българска социалистическа партия.

• Не разрешава въпросите, касаещи достолепието на столичани и градската среда да бъдат „ решавани “ посредством процедурни хватки, изразяващи се даже в осъществяване на закононарушения.

• Не препятства опцията възможните причинители на закононарушения да бъдат глобени в границите на закона.

• Не основава разбиране у възможните причинители на закононарушения, че могат да продължат да правят безнаказано противоправни действия.

Моля за изясняване на обективната истина да проведете обективно, всестранно и цялостно следствие. В рамките на същото следва в началото в качеството на очевидци да разпитате някогашния ръководител на СОС Елен Герджиков, актуалният ръководител на СОС Георги Георгиев, председателката на Комисията по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие Малина Едрева-Одуен, някогашната председателка на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика Силвия Христова, мен в качеството ми на съвносител на процесния отчет и като лице, което неведнъж и най-активно от общинските съветници е правило дейности, целящи процесният отчет да бъде прегледан в комисиите на СОС и Общинския съвет, както и виновните за администрирането му лица от администрацията на СОС.

С почитание, подписано с КЕП
(Методи Лалов – общински консултант в СОС)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР