Общинският съвет на Токио гласува днес да бъде забранено тютюнопушенето

...
Общинският съвет на Токио гласува днес да бъде забранено тютюнопушенето
Коментари Харесай

Токио ще забрани пушенето на обществени места

Общинският съвет на Токио гласоподава през днешния ден да бъде неразрешено тютюнопушенето на публични места. Мярката ще влезе в действие следващата година, съобщи организация " Франс прес ".

" Вече сме подготвени за семейството на интернационалните спортни събития като международното състезание по ръгби през 2019 година и олимпийските игри през 2020 година ", съобщи губернаторката на Токио Юрико Коике. Тя означи, че в чужбина има още по-строги правила.

От избирането ѝ за губернатор на Токио през лятото на 2016 година Коике дава обещание олимпийски игри без тютюн на публичните места, имайки поради най-много десетките хиляди питейни заведения и заведения за хранене в японската столица.

Забраната планува да не се пуши в заведенията за хранене. Въпреки това при спазването на избрани условия ще бъде допустимо в тях да се основават затворени пространства за пушачи, в които няма да се сервират храна и питиета за личният състав да бъде предпазван от пасивното тютюнопушене.

Пушенето също по този начин ще бъде напълно неразрешено в учебните заведения.

На национално ниво в Япония се приготвя законопроект за възбрана на тютюнопушенето. Той е по-либерален и няма да засегне заведенията за хранене с повърхност, не по-голяма от 100 квадратни метра, които съставляват 55% от общия брой на тези заведения.

Това предизвика недоволството на организации на болни от рак в резултат на вдишването на тютюнев пушек. Управляващата Либерално-демократическата партия, която има болшинство в Народното събрание, обаче цели да завоюва на своя страна притежателите на заведения за хранене и питейни заведения, които се опасяват от понижаване на броя на клиентите си.

Недоволни са и пушачите, които се оплакват, че са гонени отвред, даже и от особено планувани за пушене места с пепелници на улиците. / БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР