Общинските власти в Минеаполис обмислят да разпуснат местната полиция и

...
Общинските власти в Минеаполис обмислят да разпуснат местната полиция и
Коментари Харесай

Минеаполис разпуска полицията заради обвиненията в расизъм

Общинските управляващи в Минеаполис обмислят да разхлабен локалната полиция и да я заменят с различен орган, който да се грижи за реда и сигурността, съобщи Би Би Си. 9 от общо 13 съветници са подкрепили концепцията. С този ход управляващите се надяват да сложат завършек на митингите, пламнали в Минеаполис и обхванали Съединени американски щати, след гибелта на афроамериканца Джордж Флойд по време на арест. 

Мнозинството от общинските съветници в Минеаполис са на мнение, че би трябвало да бъде основан " нов модел за социална сигурност ", откакто органите на реда са обвинявани в расизъм. Те показаха концепцията пред събралите се стачкуващи.  " Ясно е, че в Минеаполис и в други градове в Съединени американски щати съществуващата система в полицията и в областта на публичната сигурност не ни обезпечава сигурност ", съобщи председателката на Общинския съвет Лиза Бендър. " Усилията ни за постепенна реформа се провалиха ", призна тя. Бендър разгласи, че предстоят диспути по отношение на новия проект и добави, че ще се опита финансирането за полицията да бъде пренасочено към тактики, отдадени на общностите. 

Съветникът Алондра Кано написа в Туитър, че болшинство се е съгласило, че градското полицейско ръководство „ не може да бъде реформирано и че ще прекратим в този момент настоящата система в полицията “.

Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей обаче се разгласи против сходна концепция и беше освиркан от стачкуващите. Активисти, които от години се борят се повече цивилен права, показаха удовлетворение от предлагането и даже го дефинираха като " повратна точка ".

Смъртта на Флойд провокира всеобщи митинги против расизма и полицейското принуждение освен в Съединени американски щати, само че и по целия свят. Мерките за сигурност в Съединени американски щати последователно се подвигат, откакто митингите започнаха да утихват. Демонстрациите са най-масовите за равни права от 60-те години насам. 

Хиляди се чака през днешния ден да се съберат в Хюстън, щата Тексас, на траурна работа в памет на Джордж Флойд. По-късно той ще бъде заровен в родния си град на церемонията в стеснен фамилен кръг. 

Уволненият от полицията Дерек Шовин, който е упрекнат в убийството на Флойд, през днешния ден за първи път ще се изправи пред съда в Минеаполис.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР