Общински болници могат да бъдат преструктурирани в диагностично-консултативни центрове с

...
Общински болници могат да бъдат преструктурирани в диагностично-консултативни центрове с
Коментари Харесай

Общински болници могат да се преобразуват в здравни центрове

Общински лечебни заведения могат да бъдат преструктурирани в диагностично-консултативни центрове с 10 до 20 кревати, като за задачата могат да получат помощ от Министерството на здравеопазването. В бюджета на ведомството има планувани 6 млн. лв. за прехрана на непривлекателни действия или медицински услуги в отдалечени региони. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев във вторник, когато от Сдружението на общинските лечебни заведения оповестиха, че обмислят протестни дейности на 15 януари, защото 12 лечебни заведения са на процедура пред банкрут.

" За да създадем разбор на положението на държавните лечебни заведения, разгледахме регионалните потребности от здравни грижи. На тази база направихме разбор и на финансовото положение на общинските лечебни заведения. Това, което страната може да направи, в лицето на Министерство на здравеопазването, е да подкрепи там, където е належащо общинските лечебни заведения да бъдат усъвършенствани и преструктурирани. Това обаче може да бъде осъществено единствено по решение на общинските препоръки ", разяснява Ананиев. Той обаче увери, че няма да бъдат закривани общински лечебни заведения.

Болници мамят здравните управляващи, с цел да съществуват

Освен че са затънали в задължения, един от проблемите, които изпитват дребните общински лечебни заведения е неналичието на личен състав, който са длъжни да поддържат, с цел да покриват медицинските стандарти. Изискванията в някои медицински стандарти затрудняват даже огромните академични лечебни заведения. За осъществяването на всяка една клинична пътека болничното заведение би трябвало да поддържа избран набор от експерти по съответната компетентност, което на фона на рецесията за медицински фрагменти у нас е мъчно осъществимо. Затова доста лечебни заведения поддържат единствено фиктивно лекари, сестри и лаборанти на щат, едвам покрият изискването за подписване на контракт с НЗОК.

Показателен е случай от началото на 2015 година, когато осемгодишно дете с отровен колит умря в болничното заведение в Разград, защото тя не разполагала с детски хирург, а наличният сега хирург на промяна няма право да го оперира, защото не е детски експерт.

Макар че сключването на фиктивни контракти с лекари е необятно публикувана процедура, на която се крепят цели отделения и лечебни заведения, до момента институциите не са взимали ограничения против нея. Преди ден обаче кметът на Белоградчик Борис Николов, където е една от най-закъсалите общински лечебни заведения, направи пред Българска национална телевизия обществено признанието, че болничното заведение е подписала контракти с лекари, които даже не знаят къде се намира тя.

" Поради условието на стандартите за покриването на пътеките, в нашите лечебни заведения попадат десетки подправени документи и дипломи, с цел да се покрива пътеката. На процедура тези лекари не са на работа. Те си дават дипломата и идват края на месеца за заплата. Голяма част от тях не знаят и къде са и лечебните заведения ", разяснява Николов, с което на процедура призна, че болничното заведение мами и получава непозволено пари от здравната каса.

Обмисля се облекчение на медицински стандарти

Във вторник Ананиев призна, че на доста места, в това число и в държавни лечебни заведения, е било открито, че личният състав, който би трябвало да работи там - лекари и сестри, не са на работното си място.

" Наистина в медицинските стандарти има условия, които не дават отговор на времето и положението на системата. Сега, по време на договарянията с БЛС, ще минем всеки един стандарт и ще отстраним неща, които са отживялост ", сподели министърът.

" Навсякъде, където имаме информация за подправен щат, ще създадем инспекции ", увери Ананиев.

Болницата в Белоградчик обаче няма да получи средства за преструктуриране, на нея ще бъде пратена инспекция от организация " Медицински одит”, с цел да се ревизират направените изказвания от кмета и в случай че се удостовери изнесеното от него, ще последват и санкции.

Символичен митинг на общински лечебни заведения

Междувременно от Сдружението на общинските лечебни заведения оповестиха, че приготвят митинг на на 15 януари поради тежкото финансово положение на общинските лечебни заведения. Протестът ще продължи час по обяд и ще е алегоричен, като задачата е да се притегли внимание към проблемите на общинското опазване на здравето.

По данни на сдружението минимум 12 общински лечебни заведения са пред банкрут, а част от тях са с доста задължения. В най-тежко финансово положение са лечебните заведения в Омуртаг, Тутракан, Белоградчик, Димитровград, Гоце Делчев и Петрич. Финансови проблеми имат и регионалните лечебни заведения във Враца, Ловеч, Видин, Бургас и Стара Загора.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР