Общинската Пета градска болница (МБАЛ) става конкурентна и на най-модерните

...
Общинската Пета градска болница (МБАЛ) става конкурентна и на най-модерните
Коментари Харесай

В Пета градска заработи супер модерен ядрено-магнитен резонанс

Общинската Пета градска болница (МБАЛ) става конкурентна и на най-модерните лечебни заведения в България. В лечебното заведение към този момент има съвременни апаратури, финален вик на технологиите. От броени дни там работи последно потомство ядрено-магнитен резонанс, с който може да се извърши обзор на цялото тяло единствено за 15 минути. Това заяви през днешния ден общинският консултант и съпредседател на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев.

Той и сътрудниците му от непрекъснатата комисия по опазване на здравето и обществена политика на СОС организираха изнесено съвещание в Пета градска болница (Пета многопрофилна болница за интензивно лечение). Общинските съветници от комисията направиха и обиколка из отделенията и сами се увериха по какъв начин работи новата инсталация и какъв брой нужна е била за пациенти и лекари.

"Постоянната комисия по опазване на здравето и обществена политика към Столичния общински съвет поставя съществени старания за общинското опазване на здравето в София и превръщането му в съвременно и конкурентно. С новите придобивки се надяваме, че столичани ще имат опция да се лекуват съответно и дейно ", разяснява инж. Славчев.

Пета градска болница е първата в България, в която има детски спирометър, който е за проучване на функционалния потенциал на белите дробове на пациенти над 2-годишна възраст.

Техниката коства над 30 000 лева, обезпечени от акцията "Българската Коледа ". Апаратът мери количеството въздух, което минава през дробовете на децата, като дава скъпа информация за положението на белия дроб и бронхите при умерено дишане. Това дава опция на лекарите да слагат точна диагноза при белодробни болести като астма, емфизем, бронхиолит, продължителен бронхит и бронхиектазии.

С съвременна водоочистваща система се снабди и отделението по хемодиализа. "Апаратурата е купена със средства от Столична община и е нужна за апаратите за хемодиализа, които поддържат бъбречно болните пациенти ", добави още инж. Симеон Славчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР