Общинската компания Метрополитен“ даде официален старт на строежа на новата

...
Общинската компания Метрополитен“ даде официален старт на строежа на новата
Коментари Харесай

Започна строежът на новата станция на метрото в „Обеля“

Общинската компания „ Метрополитен “ даде формален старт на градежа на новата метростанция в кв. „ Обеля “. Тя ще е част от интермодалния хъб, с директна връзка с жп гара „ Обеля “ и с бъдещата автогара, която е заложена да бъде издигната там.

Стойността на плана е 47 млн. лева без Данък добавена стойност и се финансира със средства от Столична община, само че и по линия на новата европрограма „ Транспортна съгласуваност “ (2021 – 2027 г.). Изпълнител е „ Геострой “, а новата станция би трябвало да бъде приключена до октомври 2026 година

Тя ще бъде ситуирана тъкмо сред двете към този момент съществуващи станции – „ Обеля “ и „ Сливница “.

Започва построяването на интермодален хъб с три огромни обекта – метростанцията, жп гара с директни връзки на пероните и автогарата, заложена в устройствения проект “, съобщи изпълнителния шеф на „ Метрополитен “ проф. Стоян Братоев.

Цветослав Петков от „ Геострой “ съобщи, че ще е предизвикателство строителните действия да се правят през жп структурата на НКЖИ, само че компанията ще направи всичко допустимо след 3 години обектът да бъде подготвен.

Кметът на София Йорданка Фандъкова уточни, че метростанцията извършва три съществени цели – прави връзка с първия и втория метродиаметър, има връзка с жп мрежата от западното направление, а в бъдеще и с автобусния превоз.

Ще се понижат интервалите по двете линии и нови 12 хиляди души ще употребяват на ден най-екологичния превоз. “

Фандъкова добави, че след реализацията на плана се чака автомобилният трафик да намалее с към 5 хиляди коли на ден, които няма да влизат в града, а нездравословните излъчвания ще бъдат редуцирани с 1500 тона годишно.

Очакванията са метростанцията да обслужва и регионите „ Връбница “, „ Модерно предградие “, „ Банкя “ и „ Люлин “.
Метростанцията
Столична община даде обещание, че няма да затваря улици по време на дейностите, защото е планувана етапност на строителството. Няма да стопира и придвижването на метрото по първа и втора линия.

Строителството се състои в преустройството на действителен двуколовозов тунел и построяването на нови подходи към нея. Предвидени са три входа със стълбищни рамена, ескалатори и асансьори и един спешен излаз.

Два от изходите на станцията ще имат директна връзка с жп пероните, които обслужват линиите до Кюстендил, Драгоман, Божурище и Банкя. За да е по-лесно пасажерите да се прекачват от метрото на жп пероните, ще бъде построен централен перон.

Заложено е построяването на наземен сектор с покрита рампа, тунел по открит прийом и тунел по съществуващата жп линия, който ще се строи по милански способ.
Предисторията
Метростанцията е заложена още в първичния план на метрото от 2003 година През 2017 година се възражда концепцията за нея, откакто американска компания съобщи предпочитание да строи жилищен комплекс в региона на „ Бакърена фабрика “ и бе подготвена да финансира 51% от цената на обекта. Въпросната инвестиция на американската компания обаче не стана действителност.

По-късно, през 2020 година, стана ясно, че вложител желае да строи цялостен нов квартал – жк. „ Запад “ – с повърхност от 103 дка. Общинският съвет одобри отчета за въпросния квартал през 2021 година

В началото на тази година „ Метрополитен “ разгласи търга за цялостен инженеринг с планирана стойност 47 млн. лева без Данък добавена стойност. Оферти подадоха 6 компании, като „ Геострой “ завоюва търга с най-ниска препоръчана цена – малко над 43.7 млн. лева

Компанията има опит в осъществяването на огромни инфраструктурни обекти. Тя е част от групата „ Геотехмин “, която построи метростанциите „ Васил Левски “, „ Джеймс Баучер “ и „ Бизнес парк “.

Като част от обединяване „ Геострой “ е взела участие в плана за разширението на бул. „ Ломско шосе “ в София. Модернизира и жп секторите Пловдив – Крумово и Пловдив – Скутаре с възложител НКЖИ. Участва и в строителството на лот 1 от скоростния път Видин – Ботевград.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР