Общинската избирателна комисия в Благоевград вчера входира официалното писмо на

...
Общинската избирателна комисия в Благоевград вчера входира официалното писмо на
Коментари Харесай

Благоевград с нов кмет, чакат се избори на 27.06

Общинската изборна комисия в Благоевград през вчерашния ден входира формалното писмо на Административен съд – Благоевград, с което ръководителят на съда Мария Тодорова уведомява ОИК за влязлото на 14.04.2021 година в действие решение на Върховен административен съд, съгласно което би трябвало да бъдат предварително прекъснати пълномощията на благоевградския кмет Румен Томов. Към писмото арбитър Тодорова е приложила и копия на двете правосъдни решения – на Административен съд – Благоевград и на Върховен административен съд, които отстраниха от служба кмета поради ненавреме заличена от него компания в Търговския указател.

Малко по-късно ръководителят на ОИК Мартин Бусаров насрочи съвещание на комисията за понеделник, 19 април. На него членовете би трябвало да гласоподават решение да уведомят ЦИК за влязлото в действие решение на Върховен административен съд. То ще бъде изпратено на централната комисия по електронната поща още същата вечер, увери Бусаров, представен от Струма.

Следващата седмица се чака Общинският съвет в града да се събере и краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на Благоевград.

Румен Томов пък към този момент разгласи, че ще се яви като самостоятелен претендент и на идните избори, като не вижда за какво Българска социалистическа партия още веднъж да не го поддържа.

До 26 април Централната изборна комисия би трябвало да предложи на президента на Република България да насрочи непълен избор за кмет на Благоевград. Румен Радев пък би трябвало да издаде декрет за насрочване на частичния избор в период до 14 дни от приемане на предлагането на ЦИК.

Тоест 10 май е крайният период, когато би трябвало да бъдат оповестени изборите за кмет на Благоевград.

Тъй като от указа за насрочване на частични избори до датата на провеждането им би трябвало да има най-малко 40 дни, най-вероятната дата, на която благоевградчани ще се изправят за повторно тази година пред урните, е 27 юни. Това се чака да се направи за облекчение на ЦИК, която за тази дата към този момент има планувани с президентски укази 4 частични вота – за избори на кметове в бургаското с. Вресово, плевенското с. Ясен и хасковските села Жълти бряг и Сърница.

Разликата сред постоянните и частични избори за кмет на Благоевград е, че на частичните ще се зачетат регистрациите от 2019 година на всички тогавашни претенденти за кмет на града, предизборната акция ще трае не 30, а 20 дни, и разноските по организационно-техническата подготовка и обезпечаването на частичните избори, в това число с техника и консумативи, ще бъдат за сметка на общинския бюджет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР