Общинската избирателна комисия (ОИК) в Благоевград прекрати пълномощията на кмета

...
Общинската избирателна комисия (ОИК) в Благоевград прекрати пълномощията на кмета
Коментари Харесай

Благоевград остана без кмет

Общинската изборна комисия (ОИК) в Благоевград приключи пълномощията на кмета на града инж. Румен Томов, съобщи Агенция Фокус. Извънредното съвещание на комисията по въпроса продължи 3 часа при закрити порти, строги ограничения за сигурност и съблюдаване на условията на здравните управляващи.

С 9 гласа " за " членовете на ОИК-Благоевград прекратиха пълномощията на Румен Томов, като преди приключването на съвещанието четиримата представители на Българска социалистическа партия напуснаха залата.

След като ОИК гласоподава за прекратяването на пълномощията на инж. Румен Томов, следва комисията да уведоми ЦИК, която да насрочи нови избори за кметското място.

" Борбата продължава ", разяснява Томов, който посочи, че в идващите дни ще даде конференция, на която ще разгласи бъдещите си планове.

Решението за прекратяването на пълномощията на определения през есента кмет беше взето от административните съдии и беше доказано от Върховния административен съд.

Кметът Румен Томов бе отхвърлен от Върховен административен съд, тъй като не е заличил едноличната си компания в едномесечен период след неговото избиране за поста. На 16 април Върховен административен съд реши да остави в действие решението на благоевградския арбитър Димитър Узунов за преустановяване на пълномощията на кмета.

Причината е, че в едномесечен период след избирането му - до 4 декември 2019 година, той не е подхванал дейности да заличи едноличната си компания в Търговския указател, макар че я е трансферирал на сина си и тя от години не развива активност.

Нарушаването на условието на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация е задоволително съображение за преустановяване на мандата, безапелационни са съдиите. Кметът Томов е подхванал дейности по изтриване на Едноличен търговец от регистъра и това е станало, само че на 11 декември 2019 година - седмица след приключване на периода.

За нарушаването първи алармира някогашният кмет Атанас Камбитов и подаде сигнал до Общинската изборна комисия. Кметът Томов е обяснил закъснението, че дружно с регистриране на контракта за прекачване на Едноличен търговец “Румен Томов - АЛМА ЕМ ” на 25 ноември 2019 година е желал да се впише и изтриване на търговеца. Твърди, че е станало техническа неточност в подаденото заявление за регистриране.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР