Общините мечтаят от години за децентрализация - делегиране на пари,

...
Общините мечтаят от години за децентрализация - делегиране на пари,
Коментари Харесай

Централната власт не иска децентрализация, а зависими и послушни кметове

Общините мечтаят от години за децентрализация - прехвърляне на пари, пълномощия и отговорност към тях. Централната власт поема ангажимент да я сбъдне, само че от десетилетия не го извършва. Кметовете споделиха своите хрумвания по какъв начин да се случи това на Срещата на бизнеса в Софийска област.
Кметовете са на първа линия в конфликта с жителите и бизнеса, те са тези, които могат да подтикват вложенията, разкриването на работни места и да борят сивата стопанска система, само че са сложени в съвсем напълно подвластно състояние от страната. Това споделиха кметове от общините Мирково, Самоков, Ботевград и Пирдоп по време на, част от поредицата " Капитал Градове ".

Почти всички кандидат-депутати дават обещание нужната на общините финансова и административна децентрализация, само че влязат ли във властта - не извършват уговорката си, " с цел да може кметовете да са подвластни и послушни ". Това сподели Ангел Геров, кмет на една от най-богатите общини в България - Пирдоп. В града се намира - медодобивната " Аурубис " с доходи от близо 7.4 милиарда лева за 2021 година - 1936 лева, изпреварвайки даже софийските равнища.
Реклама
" Много хора си мислят, че вървим по златни павета. Не, вървим по разрушени улици. Общината не получава нито една стотинка, друга от такса боклук и такса здания ", уточни Геров. Той напомни, че до 1999 година налог общ приход е постъпвал в общините, само че от този момент в локалния бюджет не влиза нито лев. По думите му кметовете са тези, които могат да създадат по този начин, че вложенията не просто да набъбнат, ами да набъбнат стотици пъти.

" Ние сме тези, които можем да осигурим терени за евентуалните вложители, да осигурим специалисти. Разговорът с едрия бизнес постоянно опира до неналичието на фрагменти. Как да имаме готови фрагменти като Министерство на образованието взема решение какви учебни заведения и паралелки да има. Ние имаме професионални учебни заведения, които вместо експерти по минно дело, създават счетоводители и бизнес админи ", добави кметът на Пирдоп.
" Много хора си мислят, че вървим по златни павета. Не, вървим по разрушени улици. Общината не получава нито една стотинка, друга от такса боклук и такса здания ", показа Ангел Геров, кмет на община Пирдоп. Държава - мащеха
" Ние дълго можем да си приказваме с кметовете за децентрализация, само че никой не ни чува ", сподели от своя страна. В Ботевград се намира петата най-голяма компания в страната - " Сенсата технолоджис " за произвеждане на датчици с 3600 чиновници. Гавалюгов уточни, че България е единствената страна в Югоизточна Европа, в която никаква част от налога върху приходите на физически лица не остава в района. " В Словения този % е 100, в Сърбия се разпределя по разнообразни индикатори. Тук има хрумвания в тази посока, само че никой няма предпочитание да се случи. Оставени сме сами да се грижим за територията на общините и това ни принуждава да търсим всевъзможни механизми, в това число да лобираме и да търси помощ от компании. Тази помощ обаче не е безплатна и от време на време изпадаме в неловка и неуместна обстановка. Дори една дребна част от плоския налог да остава в общината по местоживеене - 20%, това отново би ни направило по-самостоятелни и по-ефективни ", сподели кметът на Ботевград.
Реклама
По думите му това би помогнало в битката със сивата стопанска система: " когато сме директно заинтригувани от това приходите да остават при нас, ще сме стимулирани за съблюдаване на трудовото законодателство. Знаете, че в строителството, в дърводобива и други към момента има много сив бранш. Инспекция по труда няма ресурса, няма и информацията, с която ние постоянно разполагаме. Ние имаме повече благоприятни условия в тази посока ".

, предложи от своя страна част от актовете за превишена скорост да остават в общините и да се употребяват за инфраструктура или даже за подкрепяне на локалните структури на Министерство на вътрешните работи. Няма никаква техническа спънка това да се случи, уточни от своя страна Росен Христов, старши управител " Корпоративни продажби " във Vivacom. Компанията е построила смарт наблюдаване в над 46 общини. " Когато стартирахме диалозите с кметовете, първото нещо, което ни питаха е дали има метод наблюдението да бъде обвързано с санкции. Има. България е страната в Европа с най-голямо покритие на 5G мрежа - 95% от територията. Трябва да се възползваме от тази съгласуваност ", сподели Христов.

Христов добави, че откакто се усъвършенства пътната инфраструктура - още веднъж болна тематика на някои общини в Софийска област като Самоков - идват и умните решения за паркинги и ръководство на трафика, които могат да се отразят на качеството на живот.
Отговорният бизнес в помощ на районите
Когато страната липсва, се постанова бизнесът да изземва функционалности, изясни Цветанка Йотина, кмет на Мирково. На територията на общината се намира третата най-голяма компания в България - " Елаците - Мед ", част от групата на " Геотехмин ". " Компаниите в Средногорието са дом на най-големите предприятия в страната, те образуват сред 5 и 7% от Брутният вътрешен продукт ", уточни Йотина.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР