Община Видин е уведомила Министерство на културата за паднала каменната

...
Община Видин е уведомила Министерство на културата за паднала каменната
Коментари Харесай

Срути се част от стена на крепостта Баба Вида

Община Видин е уведомила Министерство на културата за паднала каменната зидария от външната страна на крепостта Баба Вида, каза  заместник-кметът по устройство на територията и развиване на инфраструктурата на Община Видин Светослав Скорчев, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Общински чиновници са обезопасили мястото, което не попада в маршрута на посетителите на крепостта. 

 

По думите му сигнал за сриването е постъпил през вчерашния ден от чиновник на община Видин, съпроводен със снимков материал. Скорчев е посетил обекта, срещнал се е със обстановката, и е инициирал изпращането на писмо до Министерството на културата. Копие на писмото е изпратено и на регионалния шеф, посочи Скорчев. 

 

Крепостта Баба Вида е обществена държавна благосъстоятелност и е монумент на културата от национално значение. През 2017 година с контракт Министерството на културата дава безплатно право на ръководство на обекта за период от 10 години на Община Видин, изясни Скорчев. Той посочи, че локалната администрация не може да прави каквито и да било ремонтни и реставрационни действия, тъй като възложител на тези дейности е притежателят според Закона за устройство на територията. Общината поддържа прилежащите терени в и към крепостта като прави разчистване, косене и други действия, добави той.

 

По думите му през сегашния мандат неведнъж са провеждани междуведомствени комисии за определяне положението на крепостта Баба Вида. Протоколите са изпращани до министерството, само че все още няма подхванати дейности, добави заместник-кметът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР