Община Велинград призова гражданите си да пазят чистотата на въздуха,

...
Община Велинград призова гражданите си да пазят чистотата на въздуха,
Коментари Харесай

Велинград призова жителите си да пазят въздуха чист

Община Велинград прикани жителите си да пазят чистотата на въздуха, заяви " Дарик ". Повод за необикновеното за такава институция послание е началото на следващия отоплителен сезон и упованията димът от твърдото гориво да насити атмосферата с фини прахови частици.

Смята се, че те водят до по-чести остри дихателни инфекции – ринити, фарингити, бронхити, пневмонии. Както и до затруднения и по-тежко протичане на хронични заболявания, като астма, бронхит, емфизем, сърдечно-съдови и съотватно понижаване продължителността на живота, напомнят от местнат администрация.

Изследвания от предходната година демонстрират, че основният източник на фини прахови частици са употребените за отопление горива. Проблемът се задълбочава при продължителни студове и метеорологични феномени, затрудняващи разсейването на дима.

Съветите на общината са при опция хората да изберат отопление, при което не се отделя дим. Ако въпреки всичко заложат на твъдо гориво, да не употребяват въглища с високо наличие на сяра и пепел, както и влажна дървесина. Важно е да се ревизира и височината на комините. Ако те са на по-малко от метър над билото на покрива, се затруднява както горенето, по този начин и разсейването на дима. Освен това е добре да са изчистят димоотводите от сажди, да им се създадат топлоизолация и защитни „ шапки “ против навлизане на влага, която също утежнява нещата.

Припомнено е още правилото да не се хвърля незагаснала сгур в контейнерите за боклук - това води до запалване и в допълнение замърсяване. В домашните печки пък не трябва да се поставят пластмаси, гуми, парцали, печатни издания – при изгаряне те отделят токсични субстанции.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР