Община Варна ще предприеме временни мерки по обезопасяване на алеята

...
Община Варна ще предприеме временни мерки по обезопасяване на алеята
Коментари Харесай

Във Варна обмислят цялостен проект за брегоукрепване на териториите

Община Варна ще предприеме краткотрайни ограничения по обезопасяване на алеята преди летния сезон, само че това няма да реши казуса трайно, разясни кметът на Варна Благомир Коцев
Обмисляме повсеместен план за брегоукрепване на крайбрежието към Варна, целият северен бряг е свлачищен от Кранево до нос Галата, и на юг. Коментирахме този план с премиера, както и с министъра на районното развиване и благоустройството, който на следващия ден ще е на посещаване във Варна. Това съобщи кметът Благомир Коцев пред медиите през днешния ден, откакто с премиера акад. Николай Денков направиха оглед на свлачището към Рибарския плаж.

Кметът даде за образец северната ни съседка Румъния, където към този момент е изработен огромен брегоукрепителен план, на крайбрежието на Констанца, с привлечено европейско финансиране, като уточни, че се надява да има воля, това да се случи и у нас.



Има разнообразни източници на финансиране – европейско и друго, сподели Коцев и добави, че се изследват опциите за обезпечаване на обилни средства. По думите му, става въпрос за огромен план, с много високи стойности, който би трябвало да се реши от страната, защото общината няма благосъстоятелност върху крайбрежието.

Холандска компания с много богата история за сходни брегоукрепителни  мероприятия е изготвила плана за брегоукрепване в Румъния и ние, дружно с регионалния шеф, преговаряме с тях. Имахме  много работлив диалог, тъй че предстоят вести по тематиката, разяснява още кметът.  

Община Варна ще предприеме краткотрайни ограничения по обезопасяване на алеята преди летния сезон, само че това няма да реши казуса трайно, разясни Коцев.

Освен по брега на Черно море, сходни проблеми има и около поречието на река Дунав. Трябва да наваксаме закъснение, което се е натрупало пред последните повече от 30 години, съобщи и министър председателят Денков.

По думите му, с кмета Благомир Коцев са обсъждали започването на подготовка за планове, като в същото време ще се търсят източници на финансиране, както европейски, по този начин и национални. Това е много дълготрайна задача, само че би трябвало да се оправим с нея, сподели още акад. Денков.



По-рано през днешния ден при визитата си във Варна, министър-председателят и кметът участваха в откриването на Център по оцеляване на море (Дълбоководен басейн) за подготовка на водолазите и формированията на Военноморски сили, Военновъздушни сили и силите за специфични интервенции на Българската войска. Събитието се организира във Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Вапцаров “ в наличието и на министъра на защитата Тодор Тагарев, където силите за сигурност демонстрираха избавителни интервенции по вода.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР