Община Варна чака съгласуване от НИНКН на проект за експониране

...
Община Варна чака съгласуване от НИНКН на проект за експониране
Коментари Харесай

Две години се чака одобрение на проект за разкопките на ул. „Цар Симеон“ във Варна

Община Варна чака координиране от НИНКН на план за експониране на археологията на ул. „ Цар Симеон I “ от 2021 година, съобщи кметът Иван Портних. Старините бяха открити инцидентно през 2020 година при осъществяването на ремонтни действия.
През август същата година бе подписан контракт сред Община Варна и РИМ – Варна за изследване и експониране на археологически разкопки в пространството сред ул. „ Козлодуй “, ул. „ Цар Симеон I “, ул. „ Цариброд “ и ул. „ Заменхоф “. Общината изготви техническо задание за планиране, което през 2021 година бе изпратено за координиране в Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН), според условията на Закона за културното завещание.
За страдание, към сегашния миг това задание към момента не е в съгласие. Получаваме доста запитвания за какво не се работи в градинката. Отговорът е, че до момента в който не получим нужните документи от НИНКН, ние сме с вързани ръце, изясни кметът.
Ако документът бъде утвърдено от НИНКН, следва възлагане на механически план, издаване на позволение за градеж и осъществяване на плануваните действия по консервация, реституция и експониране на недвижимите културни полезности в парковата повърхност. В проектобюджет 2023 на Община Варна са планувани средства за правене на механически паспорт на обекта, добави кметът.
След 2 години очакване най-сетне бе утвърден Подробен устройствен план на Аладжа манастир. Забавената работа по документите в НИНКН обаче осуети опциите за кандидатстване по европейски стратегии за подсилване на обекта. През 2021 година бе направено техническо задание за планиране: „ Реставрация, консервация и социализация на манастирски комплекс „ Аладжа манастир “, който е обект с национално значение.
С писмо от 11.05.2021 година на РИМ – Варна техническото задание и визата за планиране бяха изпратени за координиране в НИНКН. След дълга връзка най-сетне – на 02.02.2023 година, в министерство на културата посредством шефа на НИНКН е импортиран финален вид на ПУП-ПРЗ за обект Аладжа манастир, изясни кметът. Според него в незабавен порядък работата на институциите, директно свързани с режимите на запазване на културно-историческото завещание, би трябвало да бъдат усъвършенствани. Това е належащо, в случай че туризмът в действителност е приоритет за страната, добави Иван Портних.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР