Община Свищов ще получи помощ от регионалното министерство за разрешаване

...
Община Свищов ще получи помощ от регионалното министерство за разрешаване
Коментари Харесай

МРРБ ще помогне на община Свищов за разрешаване на водната криза

Община Свищов ще получи помощ от районното министерство за разрешаване на проблемите с водоснабдяването. Това ще стане благодарение на 600 хиляди лева за замяна на остарелия тръбопровод на село Българско Сливово, където хората живеят в изискванията на непоколебим воден режим. Днес бяха обезпечени още 150 хиляди литра питейна вода от държавния запас за осемте обитаеми места в община Свищов, за които е оповестено бедствено състояние.

Фидес Мустафова от Омуртаг от години е привикнала на воден режим и към този момент се е примирила, че нещата няма да се оправят. Всяка заран бърза с цел да изпълни тубите защото водата идва единствено за 2 часа.

" Сутрин идва от 6:30 до 8:30 ч. Който свари - свари. Не може с пералня да се пере. Вечер няма. Пълним бидоните и миеме. Който може - на ръка пере, е това е. Трудно, но какво да се прави ", споделя Фидес Мустафова.

През август Омуртаг е на воден режим - по 2 часа заран. И по този начин към този момент 30 години. Тази година поради неналичието на дъждове сушата пристигна още по-рано. Причините са мощно намалелия дебит на карстовия извор, който зарежда града и старите, амортизирани тръби, поради които загубите по трасето доближават 85%.

ВиК-Търговище, към което е община Омуртаг, е почнало замяна на част от тръбите. Но от 42 км ще бъдат заменени единствено 7, което коства на сдружението над 2 млн. лв.. За цялостното възобновяване на мрежата са нужни доста повече пари и към момента не е ясно по какъв начин ще бъдат открити.

Критична е обстановката и в област Велико Търново. Във всичките 10 общини на региона има села, които са на воден режим. Най-засегнати са общините Свищов и Павликени. От тази седмица в 8 села в Свищовско беше оповестено бедствено състояние. Причина за безводието там е остарялата и амиртизирана водопреносна мрежа, а единственото решение е замяна.



След среща в районното министерство стана ясно, че то отпуска близо 600 хиляди лв. за решение на казуса с водоснабдяването на село Българско Сливово в община Свищов, което поради липса на вода е на непоколебим режим. Още в идващите дни ще стартира замяна на мощно разваления тръбопровод, който е извънредно стар и течовете по него са към 80%.

" Към този миг ние гасим този пожар. Предложихме на кмета и регионалния шеф да основат готовност и да може всичките ВиК сдружения, а те са няколко останали в страната, в това число и ВиК-Велико Търново да влязат в холдинга, с цел да може да влязат в по-сериозна стратегия и по този начин да се решат всички проблеми. Защото, в случай че решаваме казуса, който към този момент е доста огромен и го гасим на пожар, се случва това, което става през днешния ден ", съобщи Иван Шишков, длъжностен районен министър.

" Водопроводът на Българско Сливово е от 60-те години на предишния век, 80% са загубите по мрежата. Затова призоваваме всички общински ВиК сдружения да се причислят към ВиК холдинга. Това е единственият метод да получат средства по оперативни стратегии. Без това нещо няма по какъв начин да стане ", оябсни Захари Христов, длъжностен зам.-регионален министър.

В момента от всички ВиК сдружения у нас 11 са общински.

По тематиката работи екип на " По света и у нас "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР