Изчезналата река Искрецка в Своге се върна в коритото си

...
Изчезналата река Искрецка в Своге се върна в коритото си
Коментари Харесай

Как ще бъде решен проблемът с тоновете умряла риба в Своге?

Изчезналата река Искрецка в Своге се върна в коритото си в цялостния си потенциал. Водата обаче към момента не е годна за пиянство, по тази причина и бедственото състояние не е анулирано. Около 60 тона умряла, поради неналичието на вода риба, обаче - към момента не е извозена. Експерти от организацията по сигурност на храните през днешния ден инспектираха рибарника, с цел да решат къде и по какъв начин да бъде изнесена от там.

Тази заран първи на придошлата вода се радваха патиците. Жителите на Своге обаче се постанова да почакат, тъй като водата към момента не годна нито за пиянство, нито за битови потребности.

От сутринта от районната здравна ревизия вършат проби на водата от река Искрецка, до момента в който тя не е годна за пиянство, разполагаем на хората остават цистерни с питейна вода.

Бутилирана минерална вода, ще раздава всеки ден след 17:00.

" С оглед на това, че цяла седмица не са почивали хората, които работят по този проблем, през днешния ден ще раздадем повече, с цел да може да вземат малко мирис и в понеделник продължаваме по същия метод ", съобщи Тихомир Георгиев от спешен щаб община Своге.

За мистериозното изгубване и появяване на водата отговорна е единствено природата, уверени са от кметството в Своге. Други обаче са на мнение, че има и човешка интервенция и водата е била отклонена.

Каквато и да е повода, едно е несъмнено - регионът има потребност от незабавни поправки по водопреносните уреди, с цел да не се стига повече до такива спешни обстановки и с цел да може да се употребява модерният контейнер, който Своге има от година, само че не може влезе в употреба поради остарелия тръбопровод.

" За следващ път слагаме тези въпроси пред виновните органи, с цел да може да не разчитаме единствено на естествения приток на реката, извънредно належащо е да се възобнови довеждащия тръбопровод от Искрец до Своге - 11 километра. Трябва да се подмени водопроводната мрежа ", добави Илия Богданов, заместник-кмет на Своге.

Остава казусът и с мъртвата риба. Собствениците на рибарника са ядосани с изключение на от огромната финансова загуба и от това, че макар обещанието си, страната към момента не е съдействала за извозването на мъртвата риба. От организацията за сигурност на храните инспектираха рибарника, само че отхвърлиха коментар за казуса.

Бедственото състояние в община Своге ще бъде анулирано, когато от чешмите потече вода годна за пиянство.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР