Община Стара Загора ще изгради паркинг върху консервиран чрез засипване

...
Община Стара Загора ще изгради паркинг върху консервиран чрез засипване
Коментари Харесай

Правят паркинг върху антични руини в Стара Загора

Община Стара Загора ще построи паркинг върху консервиран посредством засипване археологически обект, осведомиха от Регионалния исторически музей в Стара Загора.

Заради капиталовото желание за създаване на полуподземни гаражи на ул. " Хаджи Димитър Асенов " № 136 (южно от магазин " Жабките " ) от РИМ-Стара Загора са провели избавителни археологически изследвания в интервала септември - декември 2011 година От общата повърхност на обекта обаче (1500 м2 ) са проучени едвам 450 м2.

При осъществените разкопки са били разкрити остатъци от двете крепостни стени на античния и феодален град, три здания от античната ера, три жилища от ранновизантийската ера и четири средновековни жилища.

Поради отвод на вложителя на обекта да продължи финансирането обаче археологическите изследвания са били прекъснати. Обектът е бил ограден с железна ограда, само че все пак недобросъвестни жители са изхвърляли боклуци археологическия монумент.

По тази причина през 2018 година общината е подхванала ограничения за запазване на разкопките. За да се запазят археологическите структури, те били засипани и се съхранявали подземен.

В началото на тази година е почнало почистването на обекта под наблюдението на археолог и реставратор от РИМ - Стара Загора, показват от музея и допълват, че след завършването на тези действия теренът ще бъде трансфорат в публичен паркинг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР