Община Смолян изпълнява проект по процедура за предоставяне на безвъзмездна

...
Община Смолян изпълнява проект по процедура за предоставяне на безвъзмездна
Коментари Харесай

Близо 800 потребители в община Смолян ползват различните възможности по проект

Община Смолян извършва план по процедура за даване на безплатна финансова помощ BG05M9OP001-6.004 – „ Патронажна грижа + “ – Компонент 2.
Над 220 броя персонални защитни средства, работно облекло и ново количество дезинфекционни материали и консумативи получиха в края на месец ноември т.г. Дома за остарели хора в село Фатово и Домовете за пълнолетни лица с психологични разстройства в Ровина и Петково по план „ Патронажна грижа + – съставен елемент 2 “ в община Смолян.
За трите дома в предходните месеци на годината към този момент са предоставени 6 многофункционални кревати с матраци за лежащоболни, анатомични възглавници, отдалечени електронни термометри, оксиметри за премерване на кислорода в кръвта, портативни ултравиолетови лампи за стерилизация против вируси и бактерии, маски, ръкавици, антигенни проби, автоматизирани диспенсери за дезинфектанти.
Към това направление на плана – работа със обществени услуги, делегирани от страната действия, дезинфектанти и консумативи получиха също Центъра за социална поддръжка в Смолян, двата Центъра за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания – кв. Устово и кв. Каптажа на Смолян, Комплекса за обществени услуги на деца, младежи и пълнолетни лица с увреждания в Смолян и Центъра за работа с деца на улицата – с. Широка лъка.
В изброените 8 обществени услуги, делегирани от страната действия, по плана са назначени 10 санитари, 14 хигиенисти и 5 портиери. Те подкрепят всекидневно работата на институциите.
До края на месец ноември 2022 година от опциите на плана по това направление са се възползвали 585 консуматори. Още 150 лица до края на месец ноември са употребили услугите по другото направление на плана, посредством който се дават здравно-социални грижи на консуматори от 14 общински селища и 3-те квартала на град Смолян /Райково, Устово, Езерово/.

Това са хора с увреждания и възрастни над 54 години, в неспособност за самообслужване, или сложени под карантина от COVID-19. Безплатните почасови интегрирани здравно-социални услуги за всеки са до 2 часа на ден. Услугите се дават от 18 домашни помощници, а здравните грижи от трима експерти „ Здравни грижи “ – здравна сестра, психолог и рехабилитатор.
Обслужването е по домовете, а грижите са съобразени с самостоятелните потребности на всеки консуматор.
С огромен интерес се употребява допълващата активност към това направление на плана – доставката на хранителни артикули и медикаменти, заплащането на битови сметки и осъществяването на административни услуги (със средства на потребителите). Услугата се прави от трима назначени служащи доставки до домовете, а от нея се употребяват 56 консуматори, 10 от тях употребяват и медицински грижи в Смолян, Момчиловци и Кутела.
Проектът е продължение на „ Патронажна грижа + в община Смолян. Удълженият период за даване на услугите е 6 месеца: от 18.07.2022 година – до 18.01.2023 година Проектът се финансира по процедура за даване на безплатна финансова помощ –Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, предпочитана ос 6, и е на стойност 355 310, 16 лева Общата стойност на двата съставния елемент е 1 052 891,58 лева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР