Община Сливен започва изпълнението на проекта Наследството на Сливен –

...
Община Сливен започва изпълнението на проекта Наследството на Сливен –
Коментари Харесай

Предстои обновяване на пространства в зала „Сливен“, ХГ и РИМ

Община Сливен стартира осъществяването на плана „ Наследството на Сливен – пленяващо и многолико “, който планува възобновяване на част от пространствата в зала „ Сливен “, Художествена изложба „ Димитър Добрович “ и в Регионален исторически музей „ Д-р Симеон Табаков “.

На състоялата се през днешния ден конференция бяха обрисувани заложените  дейности и цели, които са фокусирани в запазване и разпространение на сливенското културно завещание. Дава се и опция за показване на културната еднаквост на локалните етноси и повишение толерантността, разбирането и приемането на разнообразни културни полезности.

На конференцията участва зам.кметът по филантропичните действия Пепа Чиликова, която акцентира, че главната концепция и цел на Общината в този план са по-богата стратегия от събития, която да обгръща всички възрастови групи, а също и многофункционални и удобни културни пространства, предлагащи улеснение на жителите.

„ Вярваме, че най-сетне ще имаме опция да използваме пълноценно всички пространства в зала „ Сливен “, която разполага с отлични условия и благоприятни условия, които да доразвием. Освен това тя се трансформира в център на нашите културни събития “, съобщи още Чиликова. Тя изрази увереност, че плануваните в плана действия по всички обекти, ще доведат до по-добро качество и ще дадат  посока на развиването на културната сфера в града.

Дейностите в зала „ Сливен “ плануват възобновяване на прилежащите елементи, където ще бъдат сложени мултимедия и екран. Фоайетата ще бъдат оборудвани като пространства за краткотрайни изложения, срещи с създатели, представяния на книги и други културни прояви. Тъй като зала „ Сливен “ е единствената, налична за хора с увреждания, и разполага със свободни пространства, които не са оборудвани и обзаведени, Общината възнамерява да ги трансформира в места за срещи, налични за аудитория с разнообразни специфични потребности. Там ще бъдат закупени, доставени и инсталирани още витрини, табла, постаменти, катедри и други

В Художествена изложба „ Димитър Добрович “  ще бъдат освежени и актуализирани експозиционните пространства. Ще бъде закупено нужното съоръжение и замяна на инвентара и осветлението за излагане на картините. Планират се и две нови изложения с млади сливенски създатели от разнообразни етноси и показване на реставрирани картини на каракачанския художник-тубист Никола Заров.

Основният фокус в дейностите в Регионалния исторически музей е ориентиран в обезпечаване на налична среда за хората с увреждания. За тях ще бъде основано особено пространство, където посредством направени видеа, ще могат да прегледат всички експонати в петте обекта към музея – къщите-музеи на Хаджи Димитър, и Добри Чинтулов, къща-музей „ Сливенски обичай “, Първа текстилна фабрика на Балканите, както и върху исторически събития и персони от града. В музея ще се провеждат детски ателиета с педагози с опознавателна и просветителна цел.

В обновените пространства на обектите-партньори по плана се плануват нови краткотрайни изложения, креативен работилници с деца от разнообразни етноси, които ще се концентрират върху културното завещание на Сливен. Освен това се възнамеряват месеци на етносите в Сливен с образуване на културни прояви, както и превод, печатане и показване на книга „ Каракачаните в България “. Автор на книгата е Еврипидис Макрис. Това е единствената книга до този миг, която има принос в запазване на културно-историческото завещание на каракачаните.

На днешната конференция участваха и сътрудниците по плана –  директорът на Регионалния исторически музей доцент доктор Николай Сираков, шефът на Художествената изложба Маргарита Пенева и Христо Котов – член на Управителния съвет на Федерация на културно-просветните сдружения на каракачаните в България. От името на своите екипи те благодариха на Община Сливен за самодейността и организирането на целия развой по кандидатстване.

Проектът се реализира по Програма РЗ14 „ Културно предприемачество, завещание и съдействие “, резултат 1 „ Подобряване ръководството на културното завещание “, Подрезултат 1.1 „ Културно завещание, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места “. Той се финансира с поддръжката на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година Управляващ орган е Министерство на културата. Стойността му възлиза на към 540 хиляди лева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР