Община Шумен започва реализацията на проект Създаване и представяне на

...
Община Шумен започва реализацията на проект Създаване и представяне на
Коментари Харесай

Дигитализация на културни ценности от историческото наследство на Шумен

Община Шумен стартира реализацията на план „ Създаване и показване на цифрово налично културно завещание на община Шумен “.

Проектът е финансиран по програмата „ Културно предприемачество, завещание и съдействие “ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2021 година и е на стойност 684 211,37 лева Това заяви на брифинг през днешния ден заместник-кметът по обучение и просвета Найден Косев. “Целта на плана е да се вдъхне нов живот на културното завещание и да се даде опция на повече хора да се срещнат с обекти, които се намират на физически отдалечени места или не са изложени пред необятната аудитория. Изключително скъпо е, че ще бъде основана „ цифрова лаборатория “ със модерна материално-техническа база, която ще е и мобилна. Ще се разработят цялостни стратегии за цифровизация на движимото културно завещание на община Шумен и района, което ще ни даде опция да продължим тази активност и в бъдеще “, сподели още Косев.

Предвидено е дигитализиране на 30 000 обекта от разнообразни културни институции и основаване на отворена онлайн платформа за шерване в интернет пространството. Със средства по плана ще бъде закупен скенер със профилиран програмен продукт за книги, както и за обработката на старопечатни издания и ще бъде осъвременено съществуващото цифрово студио в Република България „ Стилиян Чилингиров “, изясни ръководителят на плана и шеф на библиотеката Росица Добрева. За Регионалния исторически музей, който разполага с огромна сбирка от движимо материално културно завещание, ще бъде обезпечен 3D лазерен скенер. С него ще се дигиталилизират музейни предмети и ще бъдат основани триизмерни модели на обектите, които след това могат да се употребяват за показване на добавена и виртуална действителност, посочи координаторът по плана Павлинка Дякова и ръководител на НЧ „ Просвета – 1908 “ в село Мадара. По думите на шефа на РИМ Даниел Руменов следва да бъде прецизиран описът всред 14 000 артефакти от музея, които да бъдат включени в работата по плана. Предвидено е да бъдат закупени компютри от висок клас, професионална снимачна техника и сторидж системи за предпазване на огромен размер от цифрова информация както за библиотеката, по този начин и за музея, към който ще бъде построена профилираната мобилна „ цифрова лаборатория “. Фотографско съоръжение и осветителни тела за качествено снимане на сбирките от картини, пластики и миниатюри ще бъде предоставено и на Художествената изложба „ Елена Карамихайлова “.

Важна част от дейностите по плана е провеждането на образование за работа с модерното съоръжение, практическото потребление на професионалната техника, както и за подготовката, основаването и администрирането на метаданните с информация за цифровизираните артефакти, заяви още Павлинка Дякова.

Резултатът от работата на специалистите по интеграция на цифровизираното наличие с просветителни стратегии ще бъде показан в цифрова галерия взаимно с ШУ „ Епископ Константин Преславски “ като сътрудник на общината по плана. По думите на доцент доктор Росица Давидова задачата на тази галерия е да показа и обоснове връзката сред цифровизираното наличие и потребностите на образователния развой. Ще се даде опция за привличане на аудитория и обезпечаване на достъп за потребление на цифровото наличие от необятната общност, креативните промишлености, образованието, научните среди за продан на познания, умения и интеграция с просветителни стратегии за задачите на образователния развой.

Елена Димчева, мл. специалист по планове, стратегии и интеграционни политики в Община Шумен, показа и другия сътрудник по плана. Това е организацията Capital Youth Association от Лихтенщайн, която ще показа положителни практики, механически и експертен запас и ще спомага за разпространение на цифровото наличие, в това число и измежду младежите, в обществените мрежи и интернет.

Програмата „ Културно предприемачество, завещание и съдействие “ се финансира вследствие на подписания Меморандум за съгласие по осъществяването на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година сред Република България и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР