Община Пловдив представи дейностите по Проект № BGCULTURE-1.001-0016, с наименование

...
Община Пловдив представи дейностите по Проект № BGCULTURE-1.001-0016, с наименование
Коментари Харесай

Вкарват 2 милиона артефакта от Пловдив във виртуалното пространство

Община Пловдив показа дейностите по Проект № BGCULTURE-1.001-0016, с название " Културното завещание на Пловдив, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места “ по Резултат 1 " Подобрено ръководство на културното завещание “, Подрезултат 1.1 " Културно завещание, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места “, по Програма " Културно предприемачество, завещание и съдействие “, по ФМ на ЕИП 2014-2021 година

В конференцията се включиха представители на Министерство на културата - програмен оператор по програмата, - заместник-кмет по просвета, археология и туризъм на община Пловдив, екипът на плана и представители на седемте пловдивски културни института - Градска художествена изложба, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека " Иван Вазов " и ОИ " Старинен Пловдив ", участници в плана, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Големият план обрисува тактиката за ревитализирани, реставрирани и реновирани места в Пловдив в идващите 10 години. За реализацията са привлечени близо 1 милион лв. от външни донори и още 300 000 лева от други донори, изясни заместник-кметът по просвета, археология и туризъм. 

Ще се създаде единно приложение за всички културни институции в града посредством което благодарение на добавена действителност екскурзиантът ще може с телефон или таблет да преглежда артефактите. Влизайки в един музей, посетителят ще бъде ориентиран да посети и други културни обекти. 

В Пловдив има над 2 милиона движими културни артефакти в Археологическия, Историческия, Етнографския и Природо-научния музеи, Градската художествена изложба, ОИ " Старинен Пловдив ", НБ " Иван Вазов ". Идеята е тези експонати да се показват цифрово. 

След приключването на плана в края на 2023 - началото на 2024 година има концепция към приложението да се включи и недвижимото завещание на Пловдив и по този начин посредством добавена действителност туристите ще преглеждат Античния конгрес, Римския стадион и т. н. 

За възстановяване на изискванията в музеите се плануват усъвършенствания. Така да вземем за пример в Археологическия музей ще бъде построена нова климатична апаратура и ново осветяване, в Историческия се планува настоящ ремонт на Зала " Съединение ", в Етнографския - нова музейна работилница за деца. Няма да има поправки в ГХГ, ОИ " Старинен Пловдив " и НБ " Иван Вазов ". 

В рамките на плана се планува образование на чиновниците на културните институции за привличане на повече гости. Обучители от чужбина ще ги  учат да пишат планове, на маркетинг и брандиране на културна организация, автоско право. 

Ръководител на екипа по плана е Петя Щерева от ДК " Борис Христов ", координатор е Таня Славова от ОИ " Старинен Пловдив, връзки с медиите Катрин Гутман. 

Подробности за плана гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР