Община Пловдив обмисля да актуализира пределната стойност на разходите за

...
Община Пловдив обмисля да актуализира пределната стойност на разходите за
Коментари Харесай

Община Пловдив дава още пари на превозвачите

Община Пловдив обмисля да актуализира пределната стойност на разноските за активността на фирмите-превозвачи по контракта от 2016 година. Това стана ясно по време на среща на кмета, заместник-кмета с представители на транспортните компании и общински съветници. Причината за преиндексацията на сумата от 1,42 лева./км (без ДДС), посочена в контракта отпреди 5 години, е, че е ниска и не дава отговор на по-високата за годината инфлация.

Припомняме, че Община Пловдив компенсира превозвачите за реализирането на транспортната активност на територията на град Пловдив, като е определила ниска стойност на цената на билетите и картите, която се заплаща от жителите. От общинския бюджет се докомпенсира действителната себестойност на транспортните документи, като за 2021 година сумата възлиза на 7 млн. лева.  Разпределението на средствата се реализира на база на механизъм, в който са включени условия за екологичност на рейсовете, пробег, осъществена загуба на километър и употреба.

Съгласно другите два контракта с транспортния консорциум - от 2018 и 2021г. Община Пловдив компенсира на база на изминатите километри с 1,97 лева (според GPS на ОКТ) и до 5% от рационалната облага, според закона. Разпределението на компенсацията е на база действителния пробег, а не контрактувания, като при наложени наказания не се изплаща отплата.

" Община Пловдив работи по този начин, че да отбрани интереса на жителите, да обезпечи постоянен и комфортен градски превоз. Автопаркът е на доста положително равнище, условията за екологичност и произвеждане са едни от най-високите в страната “, съобщи кметът.

По думите на заместник-кмета вътрешният одит, който е изработен за разпределянето на обезщетенията, не е открил проблеми, които да са несъвместими с активността на транспортните компании и общинското дружество. Ще бъдат обновени съответни точки в механизма за систематизиране средствата, които са остарели с времето. Той заяви, че е изпратено публично писмо, с което се напомня задължението на превозвачите да извършват курсовете и разписанията, в противоположен случай им се постановат санкции.

От своя страна, превозвачите показаха, че всеки месец дават счетоводни информации в общинското дружество " Организация и надзор по превоза “, както и в Министерство на превоза.

Предстои да бъде изработен разбор за действителната себестойност на транспортните документи предвид на усложненията от Коронавирус – 19, понижения пътникопоток и надлежно по-малкия брой продадени билети и карти.

В ход е и работата по провеждането на социална поръчка по внедряване на нова електронно-билетна система.

" Устойчивостта на транспортния план изтече през април тази година. Дотогава не можехме да предприемем промени по него. След този период позволихме компании да оборудват няколко рейса и сме наясно какво ще е належащо, с цел да внедрим новостите “, подчертава заместник-кметът.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР