Община Несебър да придобие 100% от инфраструктурата в „Слънчев бряг“.

...
Община Несебър да придобие 100% от инфраструктурата в „Слънчев бряг“.
Коментари Харесай

Общинари и държава в сблъсък за инфраструктурата в „Слънчев бряг“

Община Несебър да придобие 100% от инфраструктурата в „ Слънчев бряг “. Тази концепция битува в главите на локалния парламент повече от 10 години. Очевидно към този момент е едошло време да се подхващат дейности в тази посока. Общинският съвет в Несебър с 12 гласа „ за”, трима „ въздържал се” и двама „ против” е решил да излъчат трима свои представители, които воглаве с кмета на Несебър – Николай Димитров да стартират договаряния с страната, с искане тя да даде за ръководство на общината своята част от инфраструктурата на курортния комплекс „ Слънчев бряг”. Според общинарите, единствено по този метод щял да се вкара ред в ръководството й.

В момента страната стопанисва източната част на комплекса, а общината – западната. Това, съгласно локалната власт, водело до съществени проблеми.

„ Надяваме се нещо да стартира да се случва в „ Слънчев бряг”. Не единствено да го плюем и да споделяме какъв брой е неприятно българското Черноморие. Държавата би трябвало да измисли нещо”, разяснява по този мотив общинския консултант Венелин Ташев.

Изпълнителният шеф на „ Слънчев бряг” Златко Димитров обаче е безапелационен, че смяната в собствеността ще сътвори съществени проблеми.

„ Никой не дава гаранция какво ще бъде положението след прекосяването на инфраструктурата в община Несебър. „ Слънчев бряг” влага над два млн. лв. в инфраструктурата. Дава ли някой гаранция, че ще се влагат повече средства, примерно 10 млн. лв. в инфраструктурата и най-много от кое място ще се вземат тези средства”, безапелационен е Димитров.

В формалното си изказване на изключителна сесия на Общинския съвет в Несебър Димитров, който с изключение на изпълнителен шеф на „ Слънчев бряг “ АД е и общински консултант споделя:

„ Благодаря за опцията да изразя мнението си по време на тази изключителна сесия на Общинския съвет. Преди да пристъпите към гласоподаване на Докладна бележка с Вх. № 520/02.09.2020 година от Венелин Ташев – общински консултант в Общински съвет - Несебър, по отношение на „ Упълномощаване на Кмета на Община Несебър да започва договаряния с държавното управление за придобиване собствеността върху инфраструктурата на к.к. „ Слънчев бряг”, бих желал да употребявам високата естрада на Общинския съвет на Община Несебър, с цел да Ви срещна с няколко значими детайла, които изискват способеното Ви внимание, както и с възможните последици от едно такова решение, взето през днешния ден:

Слънчев бряг е комплекс от макроикономическо и национално значение. Развитието на туризма е държавна политика. „ Слънчев бряг “ АД като обществено сдружение ползва Закона за обществените предприятия (ЗПП). Държавната политика във връзка с обществените предприятия се дефинира и реализира от Министерския съвет. Освен общите закони, настоящи за всяка едно комерсиално сдружение в Република България, „ Слънчев бряг “ АД съблюдава и ползва и 10 (десет) профилирани закона и голям брой подзаконови нормативни актове, които доразвиват профилираната законова уредба. Във всички тях е транспонирано и европейското законодателство. В осъществяване на тази нормативна уредба на всяко тримесечие изпращаме доклади по осъществяването и информация до Министерство на туризма, Министерство на финансите, Комисия за финансов контрол и други институции. С горното желая да Ви кажа в действителност, че сдружението не е елементарен оператор на улици и алеи, както постоянно се пробва да бъде показано в публичното пространство, а дружество, прилагащо държавни политики.

Обръщам внимание, че единствено при съществуване на държавна благосъстоятелност върху акциите на сдружението „ Слънчев бряг “ АД, ще се подсигурява това високо равнище на регулацията върху активността на предприятието и управителните му органи.

За какво се упълномощава кметът на Община Несебър и комисия да преговоря с държавното управление? В Докладна бележка с Вх. № 520/02.09.2020 година написа „ за придобиване на собствеността върху инфраструктурата “. Това какво значи: безплатно придобиване, възмездно придобиване, придобиване на акции или нещо друго? За какво предложение към страната се гласоподава този мандат? Какъв ще е срокът на деяние? В Докладна бележка с Вх. № 520/02.09.2020 година написа, изтъквам „ въпросът изисква експедитивност “. Пише още, че ще се договаря с изтъквам „ Министъра на стопанската система и Министерски съвет “. От 2014 година с решение на Народното събрание е основано Министерство на туризма, което в действителност e мажоритарен притежател на 75% от капитала на „ Слънчев бряг “ АД.

Активите на сдружението включват земя, здания, алеи, тротоари, водопроводни и канализационни мрежи и уреди, техника и инсталация на стойност стотици милиони левове. „ Слънчев бряг “ АД има статут на обществено сдружение и неговите акции се търгуват на Българската фондова борса. Акционерите на сдружението са общо 4 246, от които 26 юридически лица с сбор притежавани акции 1 808 194 и 4 220 физически лица с сбор притежавани акции 149 614.

„ Слънчев бряг “ АД легитимира собствеността си върху инфраструктурата в зона Изток на Слънчев бряг с Акт за държавна благосъстоятелност № 2600/1995 година Към 30.08.2020 година остатъкът на площта е 644 640 кв. м., което съставлява останалата след подписаните главно през интервала 2002 година – 2009 година, покупко-продажби за продажби на прилежащи терени към приватизирани обекти. Дружеството е заявило тази земя в отдел Местни Данъци и такси – Несебър и надлежно заплаща за същата на Община Несебър налог недвижими парцели и такса битови боклуци. Средно годишно налозите, които се дължат към Община Несебър, са на стойност над 100 000 лева

Припомням, че след 2001 година стартира развой на продажба на земята на притежателите на постройките като прилежащи терени към приватизираните от тях здания. Още при сключването на договорите за закупуване на постройките през 90-те години, новите притежатели са били наясно, че получават единствено здания и че в допълнение ще уреждат връзките си със „ Слънчев бряг “ АД за земята и въобще за използването на техническата и транспортната инфраструктура, нужна за обслужване на закупените здания, както и за контролните режими, които са въведени на територията. Всички купувачи по приватизационните покупко-продажби, са били наясно и съгласни с всички регламенти и такси за даването на права за достъп и прилагане на инфраструктурата. Именно за това цената на приватизираните обекти е била съобразена с тези бъдещи условия, т.е. с не изключително висока стойност, заради което към днешна дата всевъзможни възражения от страна на притежателите на обекти в комплекса - зона Изток и претенции за изцяло безплатно прилагане на инфраструктурата са несъстоятелни. Факт е, че след 2010 година притежателите на обекти в к.к. Слънчев бряг не подписват нови годишни съглашения и не заплащат инфраструктурни такси, а в същото време за комерсиалната си активност употребяват наличната инфраструктура и извличат търговски облаги.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР