Община Карлово оповести плана за възстановителни дейности в селата, пострадали

...
Община Карлово оповести плана за възстановителни дейности в селата, пострадали
Коментари Харесай

Община Карлово обяви плановете си за възстановяването на пострадалите села

Община Карлово оповести проекта за възстановителни действия в селата, потърпевши от наводнението на 2 септември 2022 година. Днес жителите на наводнените карловски села излязоха на митинг поради неизпълнени задължения.  
Прочетете още
Дейностите в проекта се разделят на такива с обезпечено финансиране, с обезпечено отчасти финансиране и за които към момента няма налично финансиране.

В първата група попадат слагане на краткотраен мост над р. Татлъ дере, което ще се случи до края на годината, и начало на процедурата по планиране, подсилване и ремонт на детската градина в село Каравелово. Предвижда се до края на юни следващата година децата да бъдат върнати в обновената градина. В селата Богдан, Каравелово и Слатина ще бъдат реконструирани улици, сменени водопроводи, възобновени електрически уреди за улично осветяване.

Във втората група влиза възобновяване и подсилване на дере със стоманобетонно дъно и възобновяване на мостове над дере Селска река в Богдан. Предвижда се създаване на мост над р. Стряма, сред селата Московец и Богдан. В Каравелово ще се възвръща и укрепва дере със стоманобетонно дъно и мост. В с. Слатина ще се възвръща и укрепва огромно дере - 1150 метра със стоманобетонно дъно, мостове и улици. Частично обезпеченото финансиране значи, че към този момент са избрани сумите, с които ще се заплати проектирането на изброените обекти. 

Община Карлово ще разгласи през декември 2022 година публични поръчки за някои от обектите. Когато са подготвени плановете, администрацията ще ги изпрати в Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне и ще изиска средства за осъществяването им. 

Община Карлово е поискала от Междуведомствената комисия и средства за действия по възобновяване на вредите в по-слабо потърпевшите от наводнението села Христо Даново, Розино и Войнягово. 

Освен изброените действия, общинската администрация работи и по два спомагателни плана със средства, отпуснати от Министерството на районното развиване и благоустройството. По тях е почнала замяна и реорганизация на водопроводната мрежа в селата Войнягово, Климент, Каравелово, Богдан и Московец с обща дължина 7425 метра.

Припомняме, че  жителите от засегнатите села, недоволстват поради обещания за възобновяване на инфраструктурата и пътищата в селата, които обещания до днешна дата не са изпълнени от институциите. 

До момента хората са получили по 375 лв. еднократна помощ. Радват се повече на парите от даренията, които са получили.

 „ Чувстваме се излъгани. Постоянно ни дават обещания и празни приказки, ние живеем в тиня, в кал, в смут и непрекъснат боязън ”, разяснява протестираща пред Нова телевизия.

" Искаме най-сетне да имаме действителна помощ от страната, а освен обещания. Средствата би трябвало да бъдат рапределени транспарантно и да знаем какво се случва ", разяснява Ани Иванова.

Някой от тях настояват, че макар изнесеният в уеб страницата наобщината  проект, написаното ще са единствено празни приказки, които по думите на протестиращите ги слушат от три месеца.

„ На нас ни омръзна да слушаме просто обещания. Същите неща, които разгласиха в събота ги повтарят от 6-7 септември, ” прибавиха още те.

Кметът на Община Карлово отхвърли да е имало безучастие от страна на общината и страната.

„ Нито аз, нито представителите на страната сме твърдели, че може за 3 месеца или за 6 месеца да възстановим това голямо проваляне. Чака ни упорита и най-малко едногодишна работа ”, добави още Емил Кабаиванов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР