Община Бургас имаше желание още миналата година да укрепи наклонената

...
Община Бургас имаше желание още миналата година да укрепи наклонената
Коментари Харесай

Укрепване на подпорна стена до крайбрежната алея

Община Бургас имаше предпочитание още предходната година да укрепи наклонената подпорна стена наоколо до крайбрежната алея в Морската градина, само че изключителните разноски за справяне с рецесията К-19 не разрешиха това. Сега обектът е заложен в проектобюджет 2021, чието разискване и гласоподаване в локалния парламент следва.

Предвиждат се ограничения за стабилизирането на повредената подпорна стена и земния масив, както и за отстраняването на аргументите, породили деформациите и пукнатините в терена откъм гърба. Първоначално ще бъде осъществено инженерно-геоложко изследване. По предварителни данни се счита, че главната причина за повсеместните деформации на земния масив зад подпорните уреди, напукването и отместването на части от тях, е навлажняването на обвързваните (склонни към набъбване) почви в горната част на геоложкия профил, както и затруднените условия за дренирането на проникналите в дълбочина води в посока към морето.

Най-вероятно укрепването на сектора от 180 метра ще се осъществя посредством система от микропилоти (вертикални и наклонени), обединени под повърхността на терена с тънка стоманобетонна плоча (ростверк). Микропилотите се разполагат в редове, като решението допуска потреблението на технология, която разрешава да се работи с лека сондажна техника. Така няма да се пречи на експлоатирането на плажната зона през дейния сезон. Така времето за строителството може да се понижи сензитивно, а строителните работи да се правят на стадии.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР