Общественият защитник Диана Ковачева изпрати становище до здравния министър проф.

...
Общественият защитник Диана Ковачева изпрати становище до здравния министър проф.
Коментари Харесай

Омбудсманът с важно предупреждение за е-рецептите

Общественият бранител Диана Ковачева изпрати мнение до здравния министър проф. доктор Христо Хинков, в което предлага да бъде призната различна опция за определяне и разпределяне на антибиотици и лекарствени артикули за лекуване на захарен диабет.

Според план на разпоредба на здравното министерство от 1 октомври т.г. тези две групи медикаменти ще се изписват единствено и само с електронна рецепта. Това значи, че болните хора няма да бъдат обслужени в нито една аптека в страната, в случай че разполагат с бяла рецепта, т.е. на книжен притежател. Аргументът на здравното министерство да се премине единствено към е-рецепти за тези препарати, е по този метод да се предотврати дефицитът на лекарства за диабет, както и да се ограничи свръх използването на антибиотици, която води до устойчивост.
-->
„ Безконтролното определяне и най-много разпределяне на лекарствени артикули за лекуване на захарен диабет и използването им при пациенти отвън показанията, посочени в късата им характерност (например за редукция на тегло при жители с наднормено тегло, само че без диабет) е измежду главните аргументи за неналичието и дефицита на лекарствени артикули за лекуване на диабет и ограничения за неговото попречване са нужни и дори закъснели. Също по този начин, безразборният банкет на антибиотици и отпущането им без рецепта води както до неналичието и дефицита им в аптеките, изключително през зимния сезон и в изискванията на зараза, по този начин и до развиване на антимикробна устойчивост, с произлизащите от това неефективност на лекуването и опасност както за здравето на съответния пациент, както и на публичното здраве “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева обаче обръща внимание, че и все още отпущането както на лекарствени артикули за лекуване на диабет, по този начин и на антибиотици, следва да се прави единствено след предписването им на рецептурна бланка и в тази връзка е нужен доста по-ефективен и сериозен надзор.

„ С схващане към нуждата от приемане на ограничения за решение на посочените проблеми, като публичен бранител съм обезпокоена от опцията, регламентирането на изписване единствено с електронно определяне на избрани групи медикаменти, да докара до нарушени права на пациентите, като ограничи и забави достъпа им до лекуване. Това е изключително нежелателно при уязвими групи, възрастни хора, хора с увреждания и най-много деца, при които своевременното започване на антибиотично лекуване постоянно е решаващо за преодоляване на болестта и предотвратяването на тежки затруднения “, показва омбудсманът.

Диана Ковачева обръща внимание на обстоятелството, че неосигуреният достъп на жителите до здравна помощ отвън работния график на общопрактикуващите лекари в работните дни и непрекъснато през почивните и празничните дни, също е сериозен проблем, на който към момента не е открито изцяло решение. Нерядко в дребни и отдалечени обитаеми места, в които няма разкрити дежурни кабинети и общопрактикуващите лекари са оповестили, че сами ще обезпечават денонощното обслужване на пациентите, само че на процедура не го вършат, жителите са принудени да търсят здравна помощ от други лекари и фелдшери, на които имат доверие, както и от екипите за незабавна помощ.

Трябва да се има поради и че има правоспособни и практикуващи специалността лекари и лекари по дентална медицина, който нямат контракт с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и/или не разполагат с нужната техника и механически знания за работа с електронната система, като нуждата предписването на антибиотици да става единствено по електронен път ще наруши техни права и най-много права на пациентите им, включително деца. Липсата на инфраструктура и обезпечена интернет връзка на територията на цялата страна също са измежду вероятните аргументи за непредписване или отсрочено във времето определяне на антибиотици.

Оказването на дентална помощ от лекари по дентална медицина, неработещи по контракт с НЗОК и/или не разполагащи с нужния хардуер и програмен продукт за определяне на електронни предписания, също е измежду вероятните аргументи за нарушено право на пациентите на навременен достъп до антибактериални лекарствени артикули за систематична приложимост.

Омбудсманът обръща внимание и на обстоятелството, че неналичието на аптеки в дребни и отдалечени места също е мотив за безпокойствие и причина за случаи на нарушени права на жителите на достъп до лекуване.

„ Същевременно, към момента има дребни аптеки, които е допустимо да срещнат съществени усложнения при обезпечаването на техническа опция за разпределяне на предписани с електронни предписания лекарствени артикули “, написа проф. Ковачева.

 Тя установи като проблем и слабият интерес все още към мобилно приложение за издаване на електронни предписания от лекари, членуващи в Българския лекарски съюз, за регистрацията в което е належащо лекарят да разполага с електронен автограф, а за използването му – съществуване на постоянна интернет връзка. Предписването на медикаменти посредством приложението също би било невероятно в посочените нагоре случаи, включително за лекари от екипите за незабавна помощ, посетили дома на пациентите.

„ Като омбудсман считам, че непредписването или забавянето на преписването на антибиотична терапия, без значение от аргументите, ще наруши правата на пациентите и своевременния им достъп до посочената група лекарствени артикули, които постоянно, изключително при деца, са решаващи за сполучливо осъществяване на лекуването “, предизвестява Диана Ковачева.

В умозаключение в мнението си до здравния министър публичният бранител предлага задълбочено разглеждане на описаните проблеми и разискване на ограничения за тяхното решение, да вземем за пример за регламентиране на изключения и обезпечаване на различна опция за определяне и разпределяне на лекарствени артикули в посочените нагоре случаи, като в същото време бъде обезпечен и ефикасен надзор.

„ Бих желала да изразя вяра, че правото на жителите от цялата страна, включително и най-много на децата, на навременен и обезпечен достъп до антибактериални лекарствени артикули за систематична приложимост, отпускани по лекарско наставление, ще бъде обезпечено и няма да се допусне закъснение на лекуването с произлизащите от това нарушени права на пациентите и опасности за тяхното здраве “, приключва омбудсманът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР