Общественици учредиха „Национален кръг „За Македония“, който си постави за

...
Общественици учредиха „Национален кръг „За Македония“, който си постави за
Коментари Харесай

Общественици учредиха „Национален кръг „За Македония“

Общественици учредиха „ Национален кръг „ За Македония “, който си сложи за съществена цел твърдото отстояване на българската Рамкова позиция за участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз, гласувана от 44-то Народно заседание.

„ Не вършим нито партия, нито съдружие, нито комитет, а платформа за тези, които не са съгласни да вършат взаимни отстъпки освен с историята, само че с сегашното и бъдещето на страната “, уточни историкът проф. Пламен Павлов. По думите му дружно участниците в новата платформа ще се опълчват на една „ много бъбрива група “, която сполучливо колаболира със Скопие, за сметка на историческата истина.

„ Има българско болшинство в Република Северна Македония/РСМ/ и би трябвало да престанат политиците и публицистите да приказват за малцинство “, прикани проф. Павлов.

Проф. Ана Кочева изрази вяра взаимоотношенията сред София и Скопие да влязат в нужния коловоз, с цел да може Македония да получи по този начин лелеяната дата за присъединението ѝ в Европейския съюз.

„ Всички в националния кръг стъпват на Договора за другарство, добросъседство и съдействие. С Македония нямаме малцинствени проблеми, а има една част от българския народ живее в Република Северна Македония “, посочи проф. Кочева. Тя означи, че приемането на понятието обща история с РСМ съставлява компромис от страна на България.

„ Транспортен кулоар № 8 сред двете страни към момента стои не хартия и не е изпълнен. Искаме Македония да извърви своя път, само че ключът за еврочленство на Македония се намира в Скопие “, уточни проф. Кочева.

Археологът проф. Николай Овчаров, който е кръстник на самодейността съобщи, че преди известно време е предложил да се направи „ група за бързо реагиране “ по тематиката за РСМ, в която всеки може да взе участие, да обиколят европейските столици и да поговорят за историята в Париж, Лондон, Москва.

„ Целта е историческата истина да стигне до хората. Академичната просвета в международен мащаб е напълно на българското мнение. Думите на съветския президент Владимир Путин по тази причина от кое място е тръгнала кирилицата – от македонските земи, към този момент не прави усещане на хората. Битката на Националния кръг „ За Македония “ е борба за националната сигурност. Ако създадем неприемлив компромис с РСМ какво ще приказваме на нашите деца? Това е борба за България, за словото, за българския език, а не за РСМ “, безапелационен е проф. Овчаров.

Председателят на Съюза на българските актьори Христо Мутафчиев също се причисли към самодейността.

„ Щастлив съм да съм в тази неповторима компания. Подкрепям този кръг, тъй като аз персонално няма да разреша „ Харвард “ да се бърка в българската история и един министър-председател, приключил там, да продава българската история. Не считам, че би трябвало да клякаме на Македония “, акцентира Мутафчиев.

Проф. доктор Христо Мазнейков пък показа, че за него най-лесна е била задачата да убеди всичките 552-ма индивида, работещи в болничното заведение му, да поддържат идеята.

„ Аз съм роден в Скопие, татко ми е бил в пандизите. Вуйчо ми е идеологът на македонизма. На родова среща бяхме орел, рак и щука. Ние се борим за родовата памет “, разяснява Мазнейков.

За проф. Христо Смоленов процесите, които текат сред София и Скопие, са от времето на Троцки.

„ Процесът в геополитически проект демонстрира, че съществуват левичарски ползи. Битката не е единствено на културното занятие. На света му следва деидиотизация. България я санкционира интернационална мафия, която прави от властта пари и от парите власт. Верно ли е, че синът на Сорос е консултант на премиера на РСМ “, попита риторично Смоленов. За него залогът в този спор е самосъзнанието, самочувствието на българския народ.

„ Водим борба за нашия нравствен гръбнак. Наблюдавах процеса на изгонването на буквата „ ъ “ от македонския език, с цел да свържат този език със сръбския. „ Свобода или гибел “ е пишело на знамената на комитите. Там буквата „ ъ “ не липсва “, посочи той.

Проф. Кочева добави, че съидейниците, събрани в този Национален кръг няма да се записват юридически като Неправителствени организации.

По мотив идните задания на обединяването евродепутатът Ангел Джамбазки предложи да направи организация за срещи с всички политически фамилии в Европарламента, където да бъде показана българската позиция по разногласието с РСМ.

„ Защото мои сътрудници там са стимулирани финансово. Пропагандата на Скопие е финансово стимулирана. Активирани са всички форми на национални изменничества, с цел да се попречи на българската идея “, означи политикът от Вътрешна македонска революционна организация. Според него другата задача е да се правият митинги и тази вечер ще има подобен.

„ Категорично би трябвало да използваме всяка една опция. Бяха поети задължения от това държавно управление под егидата на президента, за показване на нашата позиция, това не се е случило “, подсети Джамбазки.

Във връзка с изявлението на премиера Кирил Петков за румънска телевизия и позицията му - „ решил съм, че бъдещето на РСМ и Албания е в Европа “, проф. Овчаров разяснява, че министър председателят най-вече да им покаже вратата.

„ Ние на него… “, дадоха отговор му единомислещо учредители на Националния кръг „ За Македония “.

Инициатори за основаването на обединяването са:

Акад. Георги Марков - Българска академия на науките

Проф. Пламен Павлов - Фондация „ Васил Левски “

Проф. Ана Кочева - Българска академия на науките

Проф. Казимир Попконстантинов - ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий “

Проф. Христо Смоленов

Проф. Никола Алтънков - Калифорнийски университет „ Санта Барбара “

Проф. Николай Проданов - Русенски университет „ Ангел Кънчев “

Проф. Трендафил Митев - Македонски теоретичен институт

Доц. Спас Ташев - Българска академия на науките

Доц. Александър Гребенаров - Македонски теоретичен институт

Андрей Слабаков - режисьор

Цочо Билярски - публицист

Христо Димитров - хореограф и продуцент

Искрен Веселинов - Център за демографска политика

Костадин Филипов – публицист

Кристиян Шкварек - ръководител на Младежки закостенял клуб

Илия Стояновски, Скопие - Сдружение Македонско-българско другарство

Димитър Димитров – FLS ръководител на Институт на свободните откриватели „ Хисторион “

Ивайло Шопски – пътуващо читалище „ Бащино огнище “

проф. Димитър Иванов, Димитър Томов, доктор Благовест Върбаков.

Към Комитета се причисляват още евродепутатите:

Андрей Ковачев

Александър Йорданов

Ангел Джамбазки, както и обществениците:

Проф. Николай Овчаров

Проф. Михаил Константинов

Харалан Александров ДА

Проф. Антоанета Христова

Проф. Димитър Аркадиев

Валерия Велева

Петър Блъсков

Христо Мутафчиев

Проф. Петър Стоянович

Милен Врабевски

Светослав Гоцев, доктор Чавдар Ангелов, Екатерина Белчева, Людмил Иванов, Георги Луков, Даниела Горчева, Румен Леонидов.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР