Обществената чувствителност и моралът еволюират постоянно през цялата човешка история.

...
Обществената чувствителност и моралът еволюират постоянно през цялата човешка история.
Коментари Харесай

Шокиращи археологически открития

Обществената сензитивност и моралът еволюират непрекъснато през цялата човешка история. Ето и един образец –преди 8 хиляди години не е било изключително необичайно да ви набият на прът. Това е било допустима и постоянно упражнявана процедура.

Благодарение на старателната работа на археолозите разбираме какъв брой ужасяващо е било всекидневието в древността.

Бебета в баня

© list25.com

По време на археологически разкопки в Израел е изследвана антична византийска социална баня. Сградата била оборудвана с канализация и отходна система. Но малко след началото на разкопките археолозите създали ужасяващо изобретение – тръбите на банята били претъпкани с костите на стотици бебета. Все още не е ясно каква е била задачата на тази шокираща постъпка.

Неандерталци канибали

© list25.com

През 2010 година в Испания са открити доказателства, че неандерталците са били и канибали. Намерени са костите на три дами, трима мъже, трима младежи, две деца и едно новородено. Те са били една от храните в отблъскващ неандерталски гуляй.

Викингите без глава

© list25.com

Железопътни служащи в Дорсет (Англия) разкрили необичайно антично гробище. Това били костите на дребна група скандинавски бойци, сложени един до различен, като нито един скелет нямал глава. Експерти считат, че викингите са обезглавени заради някакво закононарушение.

Кол в главата

© list25.com

По време на разкопки в Швеция са открити няколко черепа с дървени колове в тях. В някои от черепите имало елементи от други черепи. Шокиращата сцена се е случила преди към 8 хил.години.

Граубалският човек

© list25.com

Археолозите са откривали много мумифицирани тела, само че този човек е специфичен. На шията му се вижда голяма порезна рана, която демонстрира, че този човек е бил рискуван – най-вероятно за добра годишна продукция.

Венецианският върколак

© list25.com

Може би знаете най-известните способи за ликвидиране на върколак – дървен кол или чесън. Но има и още един, още по-странен – тухла и цимент в устата на обвинения върколак. Вярвало се е, че това предотвратява възкръсването на чудовището. Брутално, само че в един миг от историята това се е считало за много ефикасен способ, тъй като фактически по-късно не са следени възкръсвания…

Най-старият скверен

© list25.com

В антични времена проказата е била едно от най-страшните болести, макар че не е изключително заразна. Върху болните е поставяна извънредно неприятна стигма. Първият прочут случай е отпреди 4 хиляди години. Открито е цялото тяло на индиец. Това значи, че този човек е бил отритнат от обществото, тъй като хиндуисткият бит повелявал кремация на мъртвите.

Химическа война в антична Сирия

© list25.com

Преди 2 хиляди години група римски бойци са станали жертви на особено неприятна гибел. Персийски воини обсаждали сирийския град Дура и почнали да копаят тунели към града, с цел да заобиколят римската отбрана. Римляните решили да стартират разкопаването на лични тунели, които трябвало да пресекат персийските. В отговор на това персийските воини сложили един от най-ужасяващите клопки във военното дело – нефтохимическа примес, която безусловно трансформирала дробовете на римляните в киселина.

Оригиналната публикация е оповестена в List25.

Before it’s news

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР