Образуването на камъни в жлъчката е сред един от най-често

...
Образуването на камъни в жлъчката е сред един от най-често
Коментари Харесай

Диета при камъни в жлъчката

Образуването на камъни в жлъчката е измежду един от най-често срещаните хирургични проблеми измежду българите. Среща се по-често при дамите, в сравнение с при мъжете. Причините за този противен проблем са разнообразни – генетична обремененост, затлъстяване, хормонални препарати, неприятен режим на хранене.

При камъни в жлъчния мехур би трябвало да се ограничи или изцяло да се изключи приемът на източниците на холестерина. Това са животинските мазнини, вътрешностите на животни, яйца и хайвер.

Болните хора могат да одобряват до 50-60 г мазнини дневно и то най-вече от прясно краве масло или растителни масла. Трябва оптимално да се ограничи потреблението на рибни и месни консерви, сушени пушени тлъсти риби, луканки и пастърми. Кренвирши и салами, които са пресни и не тлъсти се позволяват в дребни количества.

 Диета при камъни в жлъчката

От растителните артикули би трябвало да се лимитират бобовите култури, лапад, патладжани, сини сливи. Не би трябвало да се прекалява със зелето и картофите. Туршиите също не се усвояват добре. Растителните консерви, които са стерилизирани под вакуум са позволени.

Разрешените зеленчуци са марули, домати, младите краставици, печени пиперки, сокове от зеленчуци, замразени зеленчуци. От плодовете са разрешени съвсем всички плодове, които са добре узрели, сушени ябълки и круши, банани, нектари, сокове. Не бива да приемате фурми, смокини, бадеми, орехи, фъстъци.

Приемайте чист пчелен мед, мармалади и конфитюри, желета, халва. Напълно са неразрешени какао, шоколад и шоколадови произведения, саралия, сладолед и бонбони.

Изключете пържените закуски от своето на ден меню. Избягвайте сухите храни и приемайте задоволителни количества витамин С. Най-добре си ги набавяйте от пресните плодове и зеленчуци.

От подправките са позволени магданоз, джоджен, ванилия, копър и чубрица. Забранени са черен пипер, дафинов лист, бахар, пикантен пипер, оцет, чесън, лимонен сок.

Ограничете потреблението на тестени произведения, баници и бюреци. Рядко приемайте юфка и макарони.

За хората с камъни в жлъчката са позволени не тлъсти риби и меса, яйчен белтък, мляко и млечни творби.

Лекувайте се с водолечение на жлъчнокаменни проблеми. Препоръчани са слаби алкално-фосфатни води, които ще облекчат отделянето и изливането на жлъчката.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР