Обрат със заплатите у нас предстои във връзка с нова

...
Обрат със заплатите у нас предстои във връзка с нова
Коментари Харесай

Революция със заплатите. Директива от Брюксел

Обрат със заплатите у нас следва по отношение на нова инструкция на Брюксел за обединен механизъм за установяване на минималната работна заплата, призната преди ден.

Обсъждат се два разновидността за нарастване на минималната работна заплата в България, в случай че бъде призната препоръчаната в Европейски Съюз нова инструкция, изясни пред Нова телевизия Ваня Григорова - стопански консултант на президента на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов.

-->

Единият е да се дефинира нова " кошница " от артикули и услуги, които човек може да си купи с минималната заплата. Другият - МРЗ да е 50% от междинната за страната или 60% от медианната заплата (размерът на заплатата, която е в средата от всички заплати, тя е представителна) и е по-точен аршин за приходите.

Григорова добави, че синдикатът още при приемането на актуализацията на бюджета е изискал минималното заплащане да се вдигне от 710 на 850 лв..

Според Добрин Иванов, изпълнителен шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Европейски Съюз дава опция да се договаря новата минимална заплата. Това става, в случай че не се реализира единодушие да се търси % от междинната или от медианната заплата.

Минималната работна заплата да обезпечава предвидимост за разноски за труд, поддържаме явен механизъм, сподели той. " България до момента в който е член на Европейски Съюз няма по какъв начин да не извършва тази инструкция откакто мине целия развой по приемането - най-късно 2025 година

Директивата преди всичко предизвиква групови трудови контракти, добре е МРЗ да бъдат договаряни, да се реализира договаряне сред работодатели и синдикати ", изясни Иванов.

По думите му се предлага МРЗ да е 60% от медианната заплата, само че в разногласието се загатва единствено разновидността МРЗ да е 50% от междинната заплата за страната. Средната заплата е брутна, към нея има и доплащания. Средната се въздейства от високодоходните групи, които покачват междинната работна заплата.

Григорова изясни, че в 21 страни от Европейски Съюз се ползва МРЗ, в останалите синдикатите са мощни и договарят по-високи заплати.

" От линия на беднотия зависят заплащания за хората с увреждания, свързани са главните обществени помощи. Има методология, по която се водим. Доскоро правихме отстъпки от равнището на линия на беднотия, в този момент се ползва тя. С към 80 лева се усилва линия на беднотия ", сподели Григорова.

Според Иванов задачата на държавното управление е минималната пенсия да е най-малко на равнището на линия на беднотия. Да бъде съответно избрана линията на беднотия, само че да не е обвързана с пенсионните заплащания. Пенсиите да са свързани единствено с осигуровките, желаят работодателите.

На съвещанието на Тристранката през днешния ден страната, бизнеса и синдикатите ще разискват повдигането на линията на бедността в България с 22%.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР